nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.11.2017 Ducarme raamt schade fipronilcrisis op 21 miljoen euro

De schade van de fipronilcrisis loopt op tot 21 miljoen euro. Dat heeft federaal landbouwminister Denis Ducarme geantwoord op een parlementaire vraag van Open Vld-kamerlid Nele Lijnen. Een paar weken geleden schatte Boerenbond de schade nog op 14 miljoen euro, terwijl er vlak na het uitbreken van het schandaal sprake was van vier miljoen euro. Ook in Nederland werden recent nieuwe cijfers bekendgemaakt. Daar wordt verwacht dat de fipronilcrisis 75 miljoen euro schade veroorzaakte.

Toen halfweg de zomer gewag werd gemaakt van een verboden bloedluismiddel, fipronil, dat gebruikt werd op pluimveebedrijven, wist niemand dat de crisis een dergelijke omvang zou kennen. Bijna 90 pluimveebedrijven werden in ons land geblokkeerd, een veelvoud daarvan in Nederland en meer dan 20 landen moesten maatregelen nemen omdat ze besmette eieren kregen. Ook vandaag nog is de crisis nog niet achter de rug. In België zijn nog steeds zeven bedrijven geblokkeerd: drie omdat de eieren nog niet veilig zijn en vier omdat ze hun kippen niet hebben laten testen. “Een dertigtal leg- en opfokbedrijven heeft beslist om besmette dieren sneller dan gebruikelijk te laten doden. In totaal gaat het om 1,55 miljoen legkippen en 300.000 opfokdieren”, vertelt minister Ducarme.

Drie maanden na het uitbreken van het fipronilschandaal houdt ons land rekening met een schade van 21 miljoen euro. “De federale regering heeft in totaal 30 miljoen euro gereserveerd voor schadevergoedingen”, klinkt het. Dat geld komt uit de reserve van het Voedselagentschap dat momenteel 162 miljoen euro bedraagt. “Het gereserveerde bedrag moet dus wel volstaan.” De crisis had ook gevolgen voor de export. “Het embargo naar Oekraïne is intussen opgeheven, maar voor de uitvoer van kippen naar Wit-Rusland zijn er nog restricties en ook voor die van eieren naar Oman en de regio Koerdistan is er nog een embargo. Dat heeft gelukkig maar een beperkte hinder op onze economie”, zo stelt minister Ducarme.

Bron: Het Belang van Limburg/eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via