nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2018 Duitse aardappelbedrijven beboet voor prijsafspraken

Twee Duitse verpakkingsbedrijven van aardappelen en uien kregen van de Duitse mededingingsautoriteit een boete opgelegd van 13,2 miljoen euro voor kartelvorming. De bedrijven, Hans-Willi Böhmer en Kartoffel-Kuhn, zouden tussen 2005 en mei 2013 onderling afspraken hebben gemaakt over de verkoopprijzen aan retailbedrijf Metro Group. Ook over de aankoopprijzen van aardappelen en uien voor de kleinverpakkingsmarkt werden afspraken gemaakt.

Hans-Willi Böhmer is een bedrijf dat over heel Duitsland aardappelen en uien levert aan Metro Group die ze verkoopt via haar twee ketens ‘Cash & Carry’ en ‘Real’. Met vijf vestigingen is Böhmer de nummer twee in Duitsland als het op sorteren en verpakken van aardappelen en uien aankomt. Kartoffel-Kuhn is alleen in het zuidwesten van het land actief en is veel kleiner. Omdat Kuhn meewerkte met het onderzoek, valt de boete voor het bedrijf lager uit dan die voor Böhmer. Beide bedrijven hebben nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Volgens het Duitse Bundeskartellamt kochten beide bedrijven zelfstandig de grondstoffen in en ook het wassen, sorteren, verpakken en stockeren gebeurde individueel. Wekelijks werd wel gesproken over uniforme inkoopprijzen voor zowel aardappelen als uien. Hierop zou ook de offerte aan Metro Group zijn gebaseerd. Ongeacht fluctuaties in de inkoopprijs werd een constante verkoopprijs gehanteerd die nauwelijks veranderde. De mededingingsautoriteit startte in 2013 haar onderzoek naar prijsafspraken in de Duitse aardappel- en uienhandel.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via