nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.06.2018 Duitsland veroordeeld voor nitraat in grondwater

Het Europees Hof van Justitie heeft Duitsland veroordeeld omdat de regering te weinig heeft gedaan om het nitraatgehalte in het grondwater terug te dringen. De nitraatvervuiling in het grond- en oppervlaktewater is vooral het gevolg van het gebruik van kunstmest in de landbouw. Duitsland is veroordeeld tot het betalen van de kosten van de rechtszaak, maar welke de consequenties de uitspraak verder nog heeft, is nog niet duidelijk. De Europese Commissie kan wel boetes opleggen als de situatie niet verbetert.

De Europese Commissie stapte in 2016, na eerdere waarschuwingen, naar het Hof van Justitie omdat Duitsland al jarenlang de nitraatnormen overschreed en er onvoldoende aan deed. De Duitse regering moest eerder dit jaar erkennen dat het nitraatgehalte nog steeds in een kwart van de meetpunten te hoog ligt. De overschrijdingen zijn vooral toe te schrijven aan het gebruik van kunstmest in de landbouwsector. Volgens Duitse media zijn de mestregels in het land inmiddels aangescherpt.

Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in nitriet, een stof die mogelijk kankerverwekkend is en vooral schadelijk is voor kinderen en zwangere vrouwen. Nitraat bevordert ook de groei van algen, waardoor zuurstof uit het water verdwijnt en vissen sterven. Onderzoekers schatten dat nitraatvervuiling de EU jaarlijks tot 320 miljard euro aan schade oplevert, laat milieuorganisatie Greenpeace weten.

Bron: Belga/De Telegraaf

Volg VILT ook via