nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2019 Duitsland zet zich schrap voor Afrikaanse varkenspest

De overheid en de varkenssector in Duitsland zijn sterk gealarmeerd nu de Afrikaanse varkenspest almaar verder oprukt in de omliggende landen. Het virus is intussen aangetroffen in Roemenië, Oekraïne, Polen en de Baltische staten. Er zijn ook wat haarden in Hongarije en sinds de zomer werden ook in Wallonië besmette everzwijnen gevonden. Vooral omdat Duitsland een grote populatie wilde zwijnen heeft, is het besmettingsgevaar groot. Recent werden daarom de draaiboeken voor Afrikaanse varkenspest herzien.

Vorig jaar werd in Duitsland het bloed getest van ruim 27.000 geschoten en 850 dood aangetroffen everzwijnen. Tot nu toe waren ze allemaal negatief, maar dat neemt niet weg dat het virus steeds verder oprukt. Dat gebeurt met een tempo van ongeveer drie kilometer per maand. Bovendien overbrugt het varkenspestvirus, vermoedelijk via menselijk handelen, af en toe ineens een grote afstand. Zo kwam het virus wellicht ook in België terecht, want vorige week raakte bekend dat het gerecht twee mannen heeft opgepakt die ervan verdacht worden van everzwijnen uit Oost-Europa illegaal te hebben uitgezet in de bossen in Wallonië waardoor het virus in ons land werd geïmporteerd.

Omdat de dreiging van het zeer besmettelijke virus de Duitse varkenshouders en de Duitse overheid grote zorgen baart, zijn de AVP-draaiboeken recent aangescherpt. In de eerste plaats wordt vooral ingezet op preventie. Zo wordt er werk gemaakt van het informeren van burgers en jagers, onder meer over het economisch belang van de sector in Duitsland: 150.000 mensen zijn direct of indirect werkzaam in de varkenshouderij. Daarnaast wordt ook gewaarschuwd om wilde zwijnen niet te voederen, om geen voedsel mee te nemen uit het buitenland en om contacten met dode everzwijnen te mijden.

Daarnaast ligt er ook een actieplan klaar dat in werking wordt gesteld van zodra een positief everzwijn wordt aangetroffen. Daarin staat bepaald welke maatregelen er genomen worden in de gebieden rond de besmettingshaard. Voor varkenshouders is het dan ook verboden om in een straal van 15 kilometer rondom het positieve geval vers gras of verse granen te voederen aan hun dieren omdat die mogelijk besmet zijn met het virus. Ook stro uit deze regio mag niet meer bij de varkens, tenzij het zes maanden of langer in de opslag heeft gezeten. Duitsland heeft deze maatregelen aangenomen omdat die bijzonder effectief bleek te zijn in Tsjechië waar het virus sinds een jaar is verdwenen. Bovendien worden er ook zeer sterke transportbeperkingen ingevoerd in de besmette regio.

Het is duidelijk dat de Duitse overheid de dreiging van de Afrikaanse varkenspest zeer ernstig neemt. Zo staan er vier crisisteams paraat die voorbereid zijn op het gelijktijdig managen van vier uitbraken.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via