Duurdere groenten en fruit stuwen inflatie

Het leven in België werd vorig jaar 0,6 procent duurder. Dat is vooral het gevolg van de prijsstijging van groenten en fruit en de invoering van een aantal taksen door de overheid. Zo besluit het Prijzenobservatorium in haar jaarverslag. De slechte weersomstandigheden en het bijbehorende lage aanbod deden de prijzen van groenten met 7,5 procent en die van fruit met 4,4 procent stijgen. De consumptieprijzen van alle onbewerkte levensmiddelen (ook vlees en vis) stegen met 2,1 procent.
9 maart 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:34

Het leven in België werd vorig jaar 0,6 procent duurder. Dat is vooral het gevolg van de prijsstijging van groenten en fruit en de invoering van een aantal taksen door de overheid. Zo besluit het Prijzenobservatorium in haar jaarverslag. De slechte weersomstandigheden en het bijbehorende lage aanbod deden de prijzen van groenten met 7,5 procent en die van fruit met 4,4 procent stijgen. De consumptieprijzen van alle onbewerkte levensmiddelen (ook vlees en vis) stegen met 2,1 procent.

Na een jaar van goede oogsten en een terugvallende afzet door het handelsembargo van Rusland, werd 2015 voor fruit- en groenteboeren gekenmerkt door slechte weersomstandigheden en een tegenvallende oogst. Hierdoor stegen de prijzen. Groenten geteeld in volle grond en aardappelen werden opvallend duurder: voor groene bonen betaalde de consument 19,7 procent meer, voor witloof 17,9 procent, voor asperges 13,9 procent, voor sla 12,8 procent, voor aardappelen 12,7 procent, voor prei 11,9 procent en voor wortelen 11,2 procent. Ook enkele groenten onder glas werden duurder, zoals paprika (+8,2%) en komkommers (+6,7%). Slechts een beperkt aantal groenten werd goedkoper, te weten broccoli (-4,5%) en champignons (-2,4%). 

Fruit werd zo’n 4,4 procent duurder. Voor Conferenceperen betaalde de consument 5,4 procent meer, voor ronde peren 4,8 procent, voor aardbeien 17,8 procent, voor kersen 13,8 procent, voor pruimen 12,3 procent, enzovoort. De prijsstijging van Conferenceperen laat zich niet alleen verklaren door de tegenvallende oogst, maar ook door de toegenomen export naar Europese landen en de opening van een aantal nieuwe exportmarkten zoals Canada. “Het effect van de Ruslandcrisis op de prijs van peren is sinds augustus 2014 dan ook afgezwakt”, besluit het Prijzenobservatorium.

Appels daarentegen werden goedkoper: de prijzen van Golden en Jonagold daalden respectievelijk met 9,7 en 11,7 procent. “In tegenstelling tot de situatie op de perenmarkt, is het handelsembargo van Rusland op de appelmarkt met andere woorden nog steeds voelbaar. De Europese steunmaatregelen voor de producenten van appels en peren werden daarom verlengd tot eind juni 2016”, klinkt het.

Onder ‘onbewerkte levensmiddelen’ verstaat het Prijzenobservatorium behalve groenten en fruit nog vlees en vis. De prijzen van deze twee categorieën evolueerden echter nauwelijks: vlees werd iets duurder (+0,2%) en vis iets goedkoper (-1,5%). Ondanks het feit dat de consumptieprijzen van rundvlees (+0,7%) en varkensvlees (-0,1%) min of meer stabiel bleven, daalden de karkasprijzen. Runderkarkassen werden 4,2 procent goedkoper en varkenskarkassen zelfs 11,7 procent. Gevogelte werd wel duurder: de consument betaalde er in 2015 4,4 procent meer voor dan in 2014.

Een blik op de evolutie van de consumptieprijzen sinds 2008, leert dat de prijzen van fruit en groenten volatieler waren dan die van vlees en vis (zie grafiek 19 hierboven). Tussen 2008 en 2015 zijn de consumptieprijzen voor alle vier de categorieën echter gestegen: groenten werden 16 procent duurder, fruit 8,4 procent, vlees 13,9 procent en vis 9,2 procent.

Gezien het relatief kleine gewicht van de categorie onbewerkte levensmiddelen in de consumptiekorf (7,6%), bleef de impact van de algemene prijsstijging (+2,1%) op de totale inflatie ten slotte beperkt tot 0,2 procentpunt. De prijsverhoging van met name groenten en fruit werd overigens bijna volledig gecompenseerd door de prijsdaling van de categorie energie (-8%).

Andere opvallende vaststellingen uit het Jaarrapport zijn het feit dat de prijsstijging van bewerkte levensmiddelen (+1,6%) voor drie vierde te verklaren valt door de hogere prijzen van alcohol en tabak, en het feit dat elektriciteit als enige in de categorie energie fors duurder is geworden (+11,9%). Beide prijsstijgingen zijn het gevolg van maatregelen door de overheid, zoals hogere accijnzen op tabak en een btw-verhoging op elektriciteit. De prijs van melk ten slotte steeg ook opvallend, met 17 procent. Zoals gisteren al uitgebreid werd belicht, heeft dit te maken met de beslissing van de supermarkten om de crisistoeslag van 14 cent per liter voor de melkveehouders door te rekenen aan de consument.

Meer info: Jaarverslag Prijzenobservatorium 2015 en bijbehorende infografiek

Lees ook: geVILT: "Prijs- en margeanalyse maakt van het Prijzenobservatorium niet de waakhond van de voedselketen"
 

Bron: eigen verslaggeving / De Tijd

Beeld: Jaarverslag Prijzenobservatorium 2015

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek