Duurzaam omgaan met voedsel dankzij app's

De smartphone is voor veel mensen niet meer weg te denken uit hun dagelijkse leven. De gemiddelde smartphonegebruiker heeft zo’n 27 app’s op z’n gsm staan. De mogelijkheden van deze programma’s die een extra functie aanbieden zijn eindeloos. En het hoeft niet steeds om stappentellers of weersvoorspellingen te gaan: de laatste tijd werden er een heel aantal apps gelanceerd die erg nuttig zijn voor de voedingsindustrie, de horeca en de consument.
28 september 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:37

De smartphone is voor veel mensen niet meer weg te denken uit hun dagelijkse leven. De gemiddelde smartphonegebruiker heeft zo’n 27 app’s op z’n gsm staan. De mogelijkheden van deze programma’s die een extra functie aanbieden zijn eindeloos. En het hoeft niet steeds om stappentellers of weersvoorspellingen te gaan: de laatste tijd werden er een heel aantal apps gelanceerd die erg nuttig zijn voor de voedingsindustrie, de horeca en de consument.

Zo is er bijvoorbeeld vzw Rekub uit Antwerpen die een app ontwierp om ten strijde te trekken tegen voedselverspilling. De app moet dienen als een soort digitale etalage voor handelaars die er hun voedseloverschotten aan een gereduceerde prijs te koop kunnen aanbieden in plaats van ze weg te gooien. Consumenten kunnen via de app het aanbod in hun buurt doorlopen en zo de voeding die hen interesseert redden. “Met de app kan de consument heel snel zien waar hij eten kan redden en tegelijk lokale handelaars ontdekken”, zegt Ellien Stinissen, één van de oprichters. Voorlopig is de app enkel werkzaam in de regio Antwerpen, maar de initiatiefnemers gaan er van uit dat het enthousiasme snel zal overslaan op de rest van Vlaanderen. De app kan gratis gedownload worden op de website van vzw Rekub.
 
Nog zo’n app die inzet op de reductie van voedselverlies is ‘Waste Watchers’. Dit Nederlandse initiatief wil vooral een oplossing bieden aan de horeca, waar het vaak moeilijk in te schatten is hoeveel van een bepaald product of gerecht er gemaakt of besteld moet worden om de klanten te kunnen bedienen. Bij warm weer wordt er bijvoorbeeld minder soep besteld, maar hoeveel minder precies? Dat is voor een kok vaak moeilijk in te schatten. Waste Watchers analyseert bepaalde patronen van bestellingen aan de hand van de weersomstandigheden, feestdagen, een bepaalde dag van de week,… en doet op basis daarvan voorspellingen voor gelijkaardige situaties in de toekomst. De kok wordt dan bijvoorbeeld geadviseerd om bij stralend weer ongeveer tien procent minder soep aan te bieden. Meer informatie vind je op de website van Waste Watchers.
 
En wie voor duurzaamheid gaat kan er niet buiten om seizoensgroenten en -fruit te kopen. Of ‘froenten’, zoals Emiel De Spiegeleer het noemt. Zijn ‘Froenten’-app laat je snel zien welk (lokaal) fruit en groenten op dit moment ideaal zijn voor consumptie. Bij elke ‘froente’ kan je wat informatie bekijken over de vitamines die het bevat en hoe je het best kan bewaren. De app bevat ook recepten. Momenteel is hij enkel beschikbaar voor Android, maar bij veel interesse komt er ook een iOS versie op de markt. De app downloaden kan via de Google Play Store en meer info vind je op de facebookpagina van Froenten.

Meer weten? Innovatieplatform Flanders' FOOD maakte een overzicht van een aantal veelbelovende apps.

Bron: Flanders' FOOD Radar / De Tijd / eigen verslag

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek