Duurzame groei is kern van toekomstvisie Boerenbond

In Vlaanderen is er blijvend plaats voor en nood aan een sterke land- en tuinbouw die ondernemers en hun gezinnen een volwaardig inkomen en een toekomst biedt. Deze land- en tuinbouw leeft in harmonie met de maatschappelijke omgeving en het milieu en levert in de eerste plaats een kwalitatieve bijdrage tot de markt van land- en tuinbouwproducten. Dat is in een notendop hoe Boerenbond de toekomst van de Vlaamse landbouw ziet. Deze toekomstvisie moet de landbouworganisatie een basis bieden waarop ze het maatschappelijk debat wil aangaan.
28 mei 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:15
Lees meer over:

In Vlaanderen is er blijvend plaats voor en nood aan een sterke land- en tuinbouw die ondernemers en hun gezinnen een volwaardig inkomen en een toekomst biedt. Deze land- en tuinbouw leeft in harmonie met de maatschappelijke omgeving en het milieu en levert in de eerste plaats een kwalitatieve bijdrage tot de markt van land- en tuinbouwproducten. Dat is in een notendop hoe Boerenbond de toekomst van de Vlaamse landbouw ziet. Deze toekomstvisie moet de landbouworganisatie een basis bieden waarop ze het maatschappelijk debat wil aangaan.

In 2006 kwam Boerenbond voor de eerste keer naar buiten met een toekomstvisie. Naar aanleiding van een groot congres bracht de landbouworganisatie toen het congresboek ‘2016 – inzetten op de toekomst’ uit. “Door de snel veranderende omstandigheden die de landbouw beïnvloeden, werd al gauw de nood aangevoeld om deze denkoefening te herhalen. Het werd een werk van lange adem”, legt Sonja De Becker, ondervoorzitter van Boerenbond uit. In 2011 werd het proces opgestart en pas nu, in mei 2014, is de nieuwe toekomstvisie van Boerenbond klaar.

“Deze visienota is dan ook het resultaat van een denkoefening waarbij alle geledingen van Boerenbond werden betrokken, van de lokale afdelingen tot het hoofdbestuur. Daarnaast werd ook naar de mening gepeild van ruim vijftig vertegenwoordigers uit het maatschappelijke middenveld, het bedrijfsleven en de academische wereld”, zegt voorzitter Piet Vanthemsche. “Het uitgangspunt van onze visie is ‘verdere duurzame groei’ van de Vlaamse land- en tuinbouw. Daarbij integreren we de drie dimensies van duurzaamheid.”

Volgens Vanthemsche is de economische duurzaamheid van het individuele bedrijf en van de Vlaamse landbouw in zijn geheel cruciaal, zeker vanuit het perspectief van de landbouwer bekeken. “Een bedrijf en de landbouw moeten dus kunnen overleven, maar ze moeten ook kunnen evolueren”, klinkt het. Om die economische duurzaamheid te realiseren, zal de Vlaamse landbouw zich sterker maatschappelijk moeten verankeren. “Die maatschappelijke verankering, het verwerven en behouden van een plaats in en een band met de maatschappelijke omgeving, noemen wij maatschappelijke duurzaamheid.”

De ecologische duurzaamheid is de derde pijler. “De essentie van de ecologische duurzaamheid is die van het goede rentmeesterschap. Wij putten de natuurlijke hulpbronnen van de aarde, zoals lucht, bodem, energie, grondstoffen, enz., niet uit. Wij zorgen dat wat wij gebruiken in goede staat behouden zodat ook onze kinderen en kleinkinderen er een beroep op kunnen doen. In die zin is ecologische duurzaamheid, zeker voor landbouw, een noodzakelijke voorwaarde voor economische duurzaamheid”, benadrukt de Boerenbondvoorzitter.

Boerenbond bekijkt de toekomst van de landbouw vanuit vijf invalshoeken: de Vlaamse landbouw in mondiaal perspectief, de Vlaamse landbouw(er) een toekomst geven, inzetten op verschillende bedrijfstypes, produceren voor 300 miljoen welstellende maar kritische consumenten en een actieve rol in het landelijk gebied en een sturende rol in de agrarische ruimte. Vanuit elk van deze invalshoeken werd een omgevingsanalyse van de landbouw gemaakt. Op basis daarvan werden uitdagingen en aanbevelingen geformuleerd voor de strategische keuzes. Deze aanbevelingen werden ten slotte vertaald in sectorale ‘roadmaps’ met zeer concrete initiatieven.

Vanuit ngo- en milieuhoek oogstte Boerenbond alvast lof met deze toekomstvisie. “Ik ben aangenaam verrast door deze visienota. Er is met heel wat van onze speerpunten rekening gehouden. De keuze voor kwaliteit lijkt mij ook de enige juiste keuze die de Vlaamse land- en tuinbouw kan maken”, aldus Bogdan Vandenberghe, directeur van 11.11.11. Al had hij ook een puntje van kritiek. “In de nota wordt eigenlijk weinig aandacht besteed aan boeren in het Zuiden, terwijl er op heel wat punten nochtans coalities mogelijk zijn tussen Noord en Zuid. Denk maar aan de problemen rond prijsvolatiliteit, het aan banden leggen van voedselspeculatie of het beschermen van eigen markten.”

Ook Bond Beter Leefmilieu vond dat Boerenbond een heel interessante oefening had gemaakt. “Al moet ik eerlijk zeggen dat ik me wel een beetje stoor aan het uitgangspunt ‘duurzame groei’. Door groei voorop te stellen, is de kans groot dat alle milieuwinsten die gemaakt worden door duurzamer te gaan produceren, teniet gedaan worden. Daardoor zal het effect globaal genomen nul zijn”, beweert Vera Dua, voorzitter van Bond Beter Leefmilieu. Daarnaast stelt de milieubeweging zich ook vragen bij de exportgerichtheid van onze landbouw en bij het feit dat er geen verantwoordelijkheid wordt aangenomen ten aanzien van het voedingspatroon. “Zo wordt er met geen enkel woord gerept over de nood aan vermindering van de vleesconsumptie”, aldus Dua.

Bernard Deryckere, voorzitter van FEVIA en CEO van Alpro, benadrukte dat innovatie, diversiteit en kwaliteit zeer belangrijke begrippen zijn voor een land als België. De voedingsindustrie heeft binnen Food.be niet voor niets gekozen voor de slogan “small country, big food”. “Wij willen de handen in elkaar slaan met de landbouwsector om de consument die steeds veeleisender wordt, op zijn wenken te bedienen. Op basis van deze toekomstvisie merk ik dat de land- en tuinbouw op dezelfde golflengte zit.”

Na afloop van de voorstelling van deze toekomstvisie toonde de Boerenbondvoorzitter zich een gelukkig man. “Deze tekst wordt als een goede basis gezien. Men erkent dat we als landbouwsector een inspanning willen doen. Deze visienota is in de eerste plaats bedoeld voor onszelf, maar we willen hiermee ook het debat aangaan met de samenleving en onze stakeholders. Daarbij benadruk ik dat deze tekst niet te nemen of te laten is. Duurzaamheid is immers geen hol containerbegrip, maar een werkwoord. Wij blijven open staan voor nieuwe inzichten en vanuit onze maatschappelijke opdracht zijn wij bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen.”

Meer informatie: Inzetten op duurzame groei. Toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw in Europees en mondiaal perspectief en Sectorale roadmap Rundveehouderij, Sectorale roadmap Varkens- en pluimveehouderij, Sectorale roadmap Akkerbouw, Sectorale roadmap Bio, Sectorale roadmap Tuinbouw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek