nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.05.2017 ECPA krijgt ongewenst bezoek van verklede activisten

Een veertigtal mensen verkleed als groente, plant of dier hebben ingebroken in de kantoren van de European Crop Protection Association (ECPA), de belangenvereniging van gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten. De actie was een initiatief van het Ensemble Zoologique de Libération de la Nature (EZLN), die met de actie vooral zijn standpunt rond glyfosaat in de verf wilde zetten. Acht actievoerders werden gearresteerd. 

Nadat activisten van EZLN vorig jaar een soortgelijke actie op touw zetten in de kantoren van gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Bayer in Diegem, braken tientallen EZLN-actievoerders gisteren binnen in de kantoren van de sectorkoepel European Crop Protection Association (ECPA) in Oudergem. De activisten waren verkleed als planten, dieren of groenten. "Ze zijn zowel via de ingang als via een ladder op het dak in het gebouw geraakt”, aldus woordvoerder van het parket Ine Van Wymersch. “Verschillende mensen hebben met verf meubilair, ramen en deuren beklad. Er werden ook vernielingen aangebracht en groen-afval en compost achtergelaten.”

Volgens EZLN blijft glyfosaat voorlopig toegelaten in de Europese Unie door het stevige lobbywerk van onder meer ECPA, maar is de stof wel degelijk gevaarlijk. "Het intense lobbywerk van agro-multinationals en hun manipulatie van wetenschappelijke studies, ontsluierd in de 'Monsanto papers', zorgen ervoor dat wetgevers geen passende beslissingen kunnen nemen”, aldus een actievoerder. “We willen dat de toelatingsprocedures voor pesticiden en voor de commercialisering van chemische producten op Europees niveau worden herzien.”

Uiteindelijk werden er negen mensen opgepakt en nadien weer vrijgelaten. Ze zullen zich volgende maand voor de correctionele rechtbank in Brussel moeten verantwoorden en riskeren zes maanden cel en een boete van 1.600 euro. 

Bron: Belga/De Morgen

Volg VILT ook via