nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.06.2014 Ecuadoraanse aardappelboeren nemen keten in handen

Op het bedrijf van aardappelhandelaar en Belgapom-voorzitter Marc Seru in Veurne kreeg José Aushay Tuquinga, vertegenwoordiger van de Ecuadoraanse aardappelboerenorganisatie Conpapa, twee cheques overhandigd, goed voor een totaalbedrag van 19.500 euro. Conpapa wordt sinds 2008 structureel ondersteund door Trias, de ontwikkelingsorganisatie van de Landelijke Beweging. Het geld moet Conpapa in staat stellen de werking van de coöperatie te professionaliseren: hogere productievolumes, langere bewaring en eindproducten op maat van de klant.

In het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, de bakermat van de aardappel, vertegenwoordigt de Ecuadoraanse coöperatie Conpapa 300 aardappelboeren uit Chimborazo, één van de armste provincies van het land. In Veurne herbevestigden Belgapom en Rotary Torhout-Houtland hun steun aan de organisatie en overhandigden ze José Aushay Tuquinga, verkoopsverantwoordelijke van Conpapa, twee cheques ter waarde van 6.000 euro (Belgapom) en 13.500 euro (Rotary Torhout-Houtland).

"De grootste uitdaging als kleine aardappelboer is de harde concurrentie met de grote spelers in de aardappelmarkt. Zij leveren grotere volumes en kunnen buiten de oogstperiodes uit hun aardappelreserves putten. Mede dankzij de steun van Trias zijn we erin geslaagd om heel veel aardappelboeren te verenigen. Vele kleine aardappeloogsten maken een grote hoop, waardoor we nu de grootste aardappelleverancier van het land zijn geworden", legt Aushay uit.

"De volgende stap is een verdere industrialisering van onze werking. In de eerste plaats mikken we op hogere productievolumes. De gemiddelde aardappeloogst hier in Ecuador bedraagt vijf à zeven ton per hectare, onze boeren oogsten tien tot vijftien ton. Maar er is nog progressiemarge. Ten tweede willen we onze aardappelen langer bewaren in onze nieuwe loods: als je ook aardappelen kan aanbieden buiten de oogstperiode krijg je een veel betere prijs."

"En ten derde willen we inzetten op eindproducten op maat van de klant", gaat Aushay verder. "Op percelen die tot 3.100 meter hoog liggen ontwikkelen onze beste veredelaars robuuste en productieve aardappels, zoals de Superchola en de Fripapa, aardappelen die geschikt zijn voor de export. Daar kunnen onze boeren pas iets aan verdienen als we de keten zelf in handen nemen. En wat we daarvoor nodig hebben, is meer investeringskapitaal", aldus Aushay.

"Als sectororganisatie beseffen we dat duurzaam ondernemen niet aan de grenzen stopt", motiveert Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de steun aan Conpapa. "Enkel door aandacht voor de hele keten bouw je aan een duurzame toekomst. Daarom vinden we het zo belangrijk dat Trias ons met Conpapa in contact bracht. Bovendien hoeft het geen eenrichtingsverkeer te zijn: ook wij kunnen heel wat dingen opsteken van hen", aldus Cools. Belgapom stapt sinds 2008 mee in het Trias-project in Ecuador.

Trias ondersteunt ondernemende mensen in het Zuiden en is actief in veertien landen, verspreid over Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De focus van het Ecuadoraanse programma ligt op de duurzame uitbouw van productieketens voor aardappelen, zuivelproducten en cavia’s. Daarnaast ondersteunt de organisatie ook kwetsbare boerengemeenschappen die samen een toeristisch aanbod uitwerken. In het Noorden werkt Trias samen met zes structurele partners: Landelijke Gilden, Boerenbond, KLJ, KVLV, markant, Neos en UNIZO.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Trias

Volg VILT ook via