nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

28.06.2016 Eén dierenartsenvereniging valt antibioticaconvenant af

Terwijl alle partijen die zich engageren voor een vermindering van het veterinair antibioticagebruik – veehouders, dierenartsen, wetenschappelijke wereld, diergeneesmiddelen- en veevoederfabrikanten, enz. – zich opmaken voor de ondertekening van een belangrijk convenant met de overheid komt er een dissident geluid van IVDB. Deze dierenartsenvereniging met 580 leden verwerpt het convenant omtrent een vermindering van het antibioticagebruik in de veehouderij, naar eigen zeggen omdat het tot niets zal leiden en praktijkdierenartsen veel verder willen gaan. Professor Jeroen Dewulf, voorzitter van het kenniscentrum AMCRA, begrijpt niet waarom IVDB het convenant dan niet gewoon ondertekent en de eigen achterban in de praktijk bewijst dat ze nog beter kunnen doen.

Dierenartsenvereniging IVDB zal op 30 juni het convenant van de federale ministers De Block (Volksgezondheid) en Borsus (Landbouw), dat een reductie van het antibioticagebruik in de diergeneeskunde moet bewerkstelligen, niet ondertekenen. Volgens IVDB staat in het convenant niets dat tot een belangrijke daling van het antibioticagebruik in de veehouderij zal leiden. Het voornaamste punt van kritiek is dat het convenant is opgesteld met partners die allen economische belangen hebben bij een groot verbruik van antibiotica. IVDB gelooft niet dat zij in hun eigen vel zullen snijden.

De vereniging beweert dat haar achterban veel verder wil gaan in het substantieel verminderen van het gebruik van antibiotica. De prakijkdierenartsen zeggen het preventief gebruik van antibiotica te willen verbieden. Daarnaast willen ze de WHO-lijst gebruiken om de macroliden mee op te nemen als kritische antibiotica zowel voor mensen als voor dieren. Antibiotica zou alleen nog in te zetten zijn na een diagnose door een dierenarts en niet – zoals nu gebeurt – dat een veehouder steeds kan terugvallen op een diagnose die ooit is gesteld door een dierenarts om verder antibiotica toe te dienen aan zijn dieren.

IVDB telt 580 leden in Vlaanderen op 2.000 praktijkdierenartsen, aldus voorzitter Patrick De Smedt. "Door dit convenant niet te ondertekenen leggen wij de verantwoordelijkheid voor het falend antibioticabeleid bij de andere ondertekenaars van dit convenant. Wij wensen niet mee te werken indien het niet de bedoeling is tot een effectieve reductie van het antibioticagebruik in de diergeneeskunde te komen."

De verklaringen van IVDB doen in de sector wenkbrauwen fronsen gelet op de vooruitgang die er is geboekt sinds kenniscentrum AMCRA startte met sensibiliseren en met het meten van het antibioticagebruik bij dieren. Ook de timing, drie dagen voor de ondertekening van het convenant, is weinig constructief. “Landbouworganisaties, de belangrijkste dierenartsenverenigingen, diergeneesmiddelenfabrikanten, veevoederfabrikanten, beheerders van kwaliteitslabels en de overheid trekken aan hetzelfde zeel. IVDB is de enige betrokken partij die het convenant niet ondertekent”, legt AMCRA-voorzitter Jeroen Dewulf de nadruk op de soloslim die IVDB speelt.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via