nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2018 Eerste haard van rundertuberculose in 2018 vastgesteld

Er is een geval van rundertuberculose vastgesteld bij een melkveebedrijf in Limburg. Het gaat om de eerste haard in 2018. Het gaat om een melkveebedrijf met 151 runderen waarbij zeker 45 dieren positief hebben getest op tuberculose. Het Voedselagentschap heeft het bevel gegeven om alle dieren te laten slachten. Vorig jaar werden in ons land vijf haarden van rundertuberculose vastgesteld. Twee van die bedrijven staan nog steeds onder verstrengde controle.

België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, wat niet wegneemt dat sporadisch zieke dieren kunnen opduiken. Volgens het Voedselagentschap komt dit tuberculosevrije statuut door het nieuwe geval niet in gevaar. Wel moeten de nodige maatregelen genomen worden om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. In dat kader vestigt het Voedselagentschap de aandacht op het belang van de post mortemkeuring in het slachthuis en het belang van de correcte uitvoering van de tuberculinaties, de test om tuberculose op te sporen.

Intussen werden de contactbedrijven van het getroffen Limburgse melkveebedrijf in kaart gebracht. Over een periode van tien jaar gaat het om 23 contactbedrijven. Op alle runderen op deze bedrijven zullen staltuberculinaties uitgevoerd worden. Hun tuberculosestatuut wordt opgeschort in afwachting van de resultaten. De melk van de contactbedrijven met opgeschort tuberculosestatuut mag wel zonder beperkingen opgehaald worden.

Eind dit jaar komt er een nieuwe aanpak voor het toezicht op en de bestrijding van rundertuberculose. Bloedtesten vervangen de techniek van intradermale tuberculinaties waarbij een dosis mycobacterium-antigeen in de diepere huid wordt ingespoten. Deze methode levert pas enkele weken na een infectie resultaten op, terwijl de bloedtesten sneller uitsluitsel kunnen geven.  

Meer informatie: Rundertuberculose

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via