nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.12.2018 Eerste hopscheuten zorgen voor recordopbrengst

Met de eindejaarsfeesten in zicht, komt de vraag ‘wat zetten we op het menu’ misschien wat vaker bovendrijven. De handelaars in groenten en fruit proberen zich, net als elk jaar, met unieke producten te onderscheiden en zowel de professionele als de hobbykoks van feestelijke ingrediënten te voorzien. Sinds kort opnieuw opgenomen in het gamma: hopscheuten. De eerste Fine Fleur hopscheuten van het nieuwe teeltseizoen werden op de REO Veiling verkocht voor een recordbedrag van 234 euro voor 100 gram.

Fine Fleur hopscheuten horen voor meerdere redenen thuis in het selecte aanbod van bijzondere feestproducten. In de eerste plaats omwille van de smaak. De fragiele seizoensdelicatesse is dan ook erg gegeerd in sterrenrestaurants. “Komt daarbij dat de exclusiviteit van de Fine Fleur hopscheuten blijft groeien door het ongewone en arbeidsintensieve productieproces”, zegt Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van de REO Veiling. Hopscheuten worden namelijk manueel geoogst en met de grootste zorg gereinigd en verpakt.

De primeurhopscheuten werden op de REO Veiling aangevoerd door vier producenten. Het sociaal project De Hoeve van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking te Poperinge, slaagde daar voor de 26ste keer in. “Er werken dagelijks 15 tot 16 mensen op De Hoeve waar de hoppescheuten geoogst worden”, vertelt Eddy Lobeau van De Lovie. “Het is iedere keer een uitdaging om hopscheuten aan te leveren. Maar het marktklaar maken van het delicate product geeft veel voldoening bij onze mensen die fier zijn met het mooie resultaat.”

Na de nationale primeurverkoop worden op 21 december opnieuw Fine Fleur hopscheuten te koop aangeboden op de REO veilingklok. Het gaat wellicht om acht schaaltjes van 250 gram. “Daarna is het ongeduldig wachten tot de tweede helft van januari 2019”, zegt Dominiek Keersebilck. “Vanaf dan gebeurt de aanvoer van de delicatesse tegen een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april.”

De telers kijken het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet. “Omdat hopscheuten in de grond groeien, is het moeilijk te voorspellen wat het oogstvolume zal worden”, zegt teler Marc Vandeveld. “Het aantal hopscheuten verschilt bovendien van plant tot plant en is ook afhankelijk van het ras. Toch verwacht ik genoeg aanbod.” Met de smaak zit het volgens de telers ook goed. “De hopplanten werden in goede omstandigheden gerooid en we kregen reeds koude winterprikken, waardoor de gerooide planten voldoende tot rust kwamen. Dat bevordert een volle krokante smaak.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: REO Veiling

Volg VILT ook via