nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.10.2014 Eerste koeientuin in gebruik genomen in Nederland

Een noorderbuur uit Groenlo nam deze maand een wel erg speciale koeienstal in gebruik. In zijn koeientuin lopen de dieren op een kunststoffen vloer die urine via een drainagesysteem laat aflopen zodat een mestrobot de droge uitwerpselen kan opnemen. Zo staan de dieren steeds op een propere vloer die bovendien zo comfortabel zou lopen als een wei.

Met de koeientuin wil melkveehouder Chris Bomers uit Groenlo een oplossing bieden voor drie grote vraagstukken waar de sector voorstaat: dierenwelzijn, milieu en landschap. Hiervoor werden de belangen van de boer opzij gezet, en werd gekeken naar de belangen van de dieren en wat de maatschappij wil zien in de landbouw.

In de innovatieve inloopstal lopen de koeien tussen aangeplante bomen en struiken op een kunststoffen bodem. Die separeert de mest door de urine via een drainagesysteem te laten aflopen, zodat de dikke mest door een robot kan worden opgenomen. Zo staan de dieren steeds op een propere ondergrond. De zachte structuur en goede grip van de vloer biedt bovendien evenveel comfort als een wei aan de koeien.

Meer info: video op website van Veeteelt

Bron: Veeteelt

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via