nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.07.2018 Eerste waterspaarbekken valt droog in West-Vlaanderen

Maandag viel er in sommige delen van Vlaanderen wat regen. Veel verschil maakt dat volgens het KMI niet want het blijft uiterst droog. In West-Vlaanderen is een eerste spaarbekken uitgeput. Landbouwers die hun percelen irrigeerden met water dat ze onttrokken uit het bekken in Vlamertinge moeten nu nog meer afstand overbruggen. Deze week volgt er spoedoverleg met provinciegouverneur Carl Decaluwé. Vorig jaar gold er een tijdlang een algemeen oppompverbod uit West-Vlaamse waterlopen en buffers. Mogelijks volgen opnieuw dergelijke maatregelen.

Grote delen van West-Vlaanderen worden door het KMI gecatalogiseerd als “uiterst droog”. Die toestand zou nog minstens tien dagen aanhouden, blijkt uit de voorspellingen. Vorig jaar vielen de waterbekkens in West-Vlaanderen één na één droog. Deze keer was er meer buffercapaciteit, maar het waterpeil van de bekkens waaruit landbouwers water oppompen daalt zienderogen. De stad Ieper hing de rode vlag uit aan het bekken in deelgemeente Vlamertinge om aan te geven dat oppompen niet langer toegestaan is. Nog meer water onttrekken, kan nefast zijn voor het milieu en de vegetatie in en rond het bekken.

In Het Laatste Nieuws getuigt landbouwer Steven Verhille dat hij normaal water uit de beek oppompt om zijn bloemkolen te beregenen. Die beek is nu helemaal uitgedroogd zodat hij met zijn tractor en mestton 7 kilometer moet rijden om water aan te voeren. Boeren rijden alsmaar verder op zoek naar water. “Daardoor hebben we meer werk en minder nachtrust”, vertelt Steven. “Met het water dat we overdag ophalen, kunnen we pas 's nachts irrigeren om verdamping tegen te gaan. Elke druppel water telt. Ik kan nu slechts in drie liter water per week voorzien voor een hectare bloemkolen terwijl dat normaal twintig liter moet zijn. Het moet dringend regenen.”

In sommige gebieden heeft het al vijf of zes weken niet geregend. Als het onweerde, was dat vooral over het oosten van het land. Voor de volgende dagen wordt een beetje regen voorspeld, maar het gaat om buien en dat betekent dus dat niet elke regio hiervan zal kunnen profiteren. De droogte-index van het KMI staat nu op zeer droog tot uiterst droog. "Enkel in de zomer van 1976 was het nog erger, maar toen lagen de temperaturen nog hoger, waardoor er meer verdamping was", legt men uit bij het KMI.

Het grondwater blijft over het algemeen dalen: momenteel zijn ongeveer de helft van de locaties in Vlaanderen historisch zeer laag. Het leidingwaterverbruik blijft dan weer hoger dan gemiddeld, maar stijgt niet meer. In de steden en gemeenten waar code geel van kracht is sinds 28 juni, blijft de waakzaamheidsfase ingesteld, staat op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het gaat om de provincies West-en Oost-Vlaanderen en enkele gemeenten in Vlaams-Brabant. Aan iedereen wordt gevraagd spaarzaam te blijven omgaan met leidingwater. De situatie wordt van dag tot dag gemonitord.

Bron: eigen verslaggeving / droogte

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via