nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.08.2014 Eind augustus eerste oogst van Belgische quinoa

Op een (proef)veld van 13 hectare in Rhisnes, in de provincie Namen, wordt eind deze maand de eerste Belgische quinoa geoogst. De zaden, die bereid worden zoals rijst, zijn steeds populairder in onze contreien en kunnen daardoor ook op een groeiende interesse bij bioboeren rekenen. De Belgische quinoa moet in november in biowinkels terug te vinden zijn. Vanwege de toegenomen vraag wereldwijd is de prijs van de zaden de laatste jaren serieus de hoogte ingegaan, tot 10 à 14 euro per kilo.

Quinoa wordt al heel lang verbouwd in Latijns-Amerikaanse landen als Bolivië, Chili en Peru. Het gewas wordt geprezen vanwege zijn geneugden voor de gezondheid: quinoa bevat aminozuren, proteïnen, vitaminen, mineralen en is glutenvrij. Het is dus goed voor mensen met een allergie voor gluten en bevordert bovendien de spijsvertering. In steeds meer restaurants staat quinoa op de kaart. Het zijn de zaden van de plant die geconsumeerd worden.

Volgens Biowallonie, de Waalse tegenhanger van BioForum Vlaanderen, importeerde Europa vorig jaar een 10.000 ton quinoa. De wereldwijde productie bedraagt naar schatting 73.000 ton per jaar. Omdat er ook bij ons vraag is naar quinoa terwijl er tot voor kort geen lokale productie bestond, ziet de biolandbouw dit als een nieuwe marktopportuniteit.

De opbrengst van het proefveld in Rhisnes, een idee van een aantal jonge landbouwkundigen, wordt geschat op een twintigtal ton. Per hectare komt dat overeen met 1,5 ton quinoa-zaad. De variëteit die in Rhisnes uitgezaaid werd, werd aan het Europese klimaat aangepast door een Nederlandse universiteit.

Een landbouwer uit Oud-Turnhout laat ons weten dat hij 12 jaar geleden al experimenteerde met quinoa. Eén hectare quinoa werd toen verhakseld en ingekuild onder een laag aardappelstoomschillen om het als rundveevoeder te kunnen gebruiken. Echt denderend was het resultaat toen niet. "Achteraf gezien had ik gewoon één kilo quinoa in het rantsoen van de koeien moeten bijmengen, als structuurbron. In de huidige snelle rantsoenen zou het gewas met zijn vezelrijke stengel wel passen", blikt de landbouwer ik kwestie terug.

Bron: Belga / L'Avenir / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via