nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.07.2018 Elke provincie interpreteert code oranje anders

Het advies voor een sproeiverbod voor particulieren en het captatieverbod in alle onbevaarbare waterlopen dat door de droogtecommissie werd uitgevaardigd, is door de verschillende Vlaamse gouverneurs anders geïnterpreteerd. West-Vlamingen mogen 's avonds wel nog hun groenten sproeien met regenwater; Oost-Vlamingen mogen dat niet. In Antwerpen mogen de boeren nog water pompen uit de waterlopen, in West-Vlaanderen niet. We zetten alle maatregelen op een rijtje.

De vijf provincies hebben elk een andere interpretatie gegeven aan code oranje. De provincie Antwerpen heeft met onmiddellijke ingang een 'algemeen verspillingsverbod' ingevoerd. "Dat wil zeggen dat het wordt uitgebreid naar de hele dag, dus ruimer dan van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds", zegt gouverneur Cathy Berx. Het advies van de droogtecommissie over het captatieverbod op onbevaarbare waterlopen volgt Antwerpen voorlopig niet. Donderdag komt de provincie samen met onder meer de waterbeheerders, de drinkwatermaatschappijen, de Vlaamse Waterweg en de sectoren landbouw en natuur om te praten over zo’n mogelijk captatieverbod op de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen.

In de provincie Limburg volgt de gouverneur de adviezen van de droogtecommissie. "Momenteel is er nog geen tekort aan drinkwater in onze provincie maar de gouverneur wil een krachtig signaal geven dat we water moeten besparen", zo laat Joke Claesen van Noodplanning en Crisisbeheer van de provincie Limburg weten. "Het is ook preventief. Het is niet omdat er vandaag geen problemen zijn dat die er morgen niet kunnen zijn." Limburg laat ook weten dat het kampvuurverbod in de provincie van kracht blijft. De afgelopen dagen moesten verschillende brandweerkorpsen al meermaals uitrukken voor gras- en heidebranden.

Oost-Vlaanderen laat weten geen bijkomende maatregelen tegen de droogte te nemen. De provincie hanteert sinds vorige week donderdag een streng waterbesparend beleid. Sinds dan is een totaalverbod op het gebruik van leidingwater voor onder meer het wassen van auto's, vullen van zwembaden en bevochtigen van tuinen ingesteld. Ook het gebruik van regenwater is beperkt: dat mag enkel 's nachts ingezet worden. Er is - net als in West-Vlaanderen - een oppompverbod van kracht. Woensdagmiddag zal de gouverneur wel bekijken of bijkomende maatregelen mogelijk zijn, nu de droogtecommissie daarom vraagt.

In Vlaams-Brabant is woensdag beslist om het sproeiverbod enkel in te stellen voor leidingwater. Putwater en regenwater mogen wel nog gebruikt worden, maar enkel tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ‘s morgens. Het captatieverbod voor onbevaarbare waterlopen geldt ook in deze provincie, maar er wordt wel een uitzondering gemaakt voor drinkwater voor het eigen vee. Dat mag door landbouwers wel nog beperkt gecapteerd worden. In 15 gemeenten van de provincie waren sinds 20 juli al een aantal maatregelen van kracht om onnodig waterverbruik tegen te gaan. De gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat worden van drinkwater voorzien vanuit zones die grotendeels in Oost-Vlaanderen liggen en waar de waterreserves onder druk staan.

West-Vlaanderen behoudt voorlopig de eigen maatregelen tegen de droogte. De meeste maatregelen die de droogtecommissie adviseert, hanteert de provincie zelf al enkele dagen, maar ze volgt niet alle maatregelen. Zo geldt het waterverspillingsverbod dat de droogtecommissie adviseert voor alle water: leidingwater, regenwater en putwater. West-Vlaanderen volgt dat advies niet helemaal. “Gezien het landbouwkarakter van de provincie oordeelt West-Vlaanderen dat (’s nachts) sproeien met regen- of putwater wel nog altijd mag. Leidingwater gebruiken, blijft weliswaar uit den boze, zowel overdag als ’s nachts”, zegt waarnemend gouverneur Katrien Vandeputte. De crisiscel van de provincie komt deze week nog bijeen en dan zal beslist worden of het maatregelenpakket moet uitgebreid worden. Om op de hoogte te blijven van de laatste maatregelen kan je terecht op de website van de provincie.

Wie de uitgevaardigde maatregelen overtreedt, mag zich aan een sanctie verwachten. Maar ook hier zijn er verschillen tussen de provincie. In Antwerpen gaat het over boetes van 26 tot 200 euro en/of acht tot 14 dagen cel. Ook in Limburg gelden deze sancties. Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen  voorzien hogere boetes, maar geen celstraf: wie betrapt wordt op pakweg sproeien met kraantjeswater, kan boetes tot 1.600 euro krijgen. In Vlaams-Brabant moet de gouverneur nog samenkomen met de bevoegde diensten zodanig dat er nog geen duidelijkheid is over sancties bij overtredingen.

De droogtecommissie volgt de droogtetoestand nauwgezet op en komt bij een aanhoudende droge periode met algemene watertekorten samen. Ze bespreekt welke maatregelen de leden voorstellen om de resterende watervoorraden optimaal te benutten, bijvoorbeeld een verbod op het capteren van oppervlaktewater, een verbod op het sproeien van gazons, enz. Als de waterbesparingsmaatregelen onvoldoende zijn en er watertekorten optreden, maakt ze afspraken om het beschikbare water te verdelen. De commissie adviseert ook de gouverneurs en bevoegde ministers over te nemen maatregelen.

De droogtecommissie maakt deel uit van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid-werking (CIW) en bestaat uit vertegenwoordigers van de CIW-leden, de kabinetten van de ministers van Mobiliteit en Omgeving en het Vlaams Crisiscentrum CCVO. De CIW-voorzitter is ook voorzitter van de droogtecommissie.

Meer informatie: Gedetailleerde maatregelen per provincie

Bron: Belga/VRT Nws

Volg VILT ook via