nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.10.2018 EMPHASIS-project verenigt onderzoekers en landbouwers

Het EMPHASIS-project is een consortium dat onderzoeksinstituten, verenigingen, private partners en landbouwers verzamelt. Dat ook landbouwers betrokken worden, maakt het project naar eigen zeggen uniek. Zo'n 22 partners uit 10 Europese landen gaan samen naar oplossingen zoeken voor een duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in land- en bosbouw. “Het doel is onder meer om oplossingen te vinden voor de problemen die veroorzaakt worden door verschillende soorten parasieten en plagen die de Europese landbouw en bossen parten spelen”, klinkt het.

Zo'n duizend landbouwers over heel Europa vulden een vragenlijst in over hun wensen, problemen en bedenkingen rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met die resultaten gaan de onderzoekers aan de slag. Het doel is onder meer om oplossingen te vinden voor de problemen die veroorzaakt worden door verschillende soorten parasieten en plagen die de Europese landbouw en bossen parten spelen. Zo wordt er gewerkt aan een methode waarbij men probeert om op een duurzame en verantwoorde manier gewasbescherming uit te voeren met zo weinig mogelijk chemische producten. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een combinatie van biologische, mechanische en chemische bestrijdingsmiddelen.

“Bedoeling is dat een aantal bosbeheerders en landbouwers de nieuwe methodes in de praktijk brengt”, laten de onderzoekers weten. “Zij krijgen begeleiding, praktische ondersteuning en informatie over de technieken, die afgestemd zullen worden op hun specifieke problemen.” Het project wordt geleid door Maria Lodovica Gullino van de universiteit van Turijn. Het consortium kreeg voor het vierjarig project zeven miljoen euro subsidie van de Europese Commissie.

Bron: Belga

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via