EOS informeert over varkensvlees van big tot bord

Het wetenschapsmagazine EOS zet de reeks voort waarin het uitzoekt welke weg voeding aflegt voor het op ons bord belandt. Voor varkensvlees begint het allemaal op het vermeerderingsbedrijf, waar een big ter wereld komt met gemiddeld 9 tot 13 broers en zussen. Dat big groeit in zes à zeven maanden uit tot een slachtrijp vleesvarken van 115 kilogram. Door een hoog vleesrendement gaat er weinig van het varken verloren. Met oog voor detail en voorzien van de nodige foto’s informeert EOS Tracé de lezer over het productieproces en de impact van varkensvlees op het milieu, onze gezondheid, het varken zelf en de sociale aspecten.
13 maart 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

Het wetenschapsmagazine EOS zet de reeks voort waarin het uitzoekt welke weg voeding aflegt voor het op ons bord belandt. Voor varkensvlees begint het allemaal op het vermeerderingsbedrijf, waar een big ter wereld komt met gemiddeld 9 tot 13 broers en zussen. Dat big groeit in zes à zeven maanden uit tot een slachtrijp vleesvarken van 115 kilogram. Door een hoog vleesrendement gaat er weinig van het varken verloren. Met oog voor detail en voorzien van de nodige foto’s informeert EOS Tracé de lezer over het productieproces en de impact van varkensvlees op het milieu, onze gezondheid, het varken zelf en de sociale aspecten.

EOS spijkert onze kennis over voedselproductie bij, ditmaal met het verhaal over het productieproces van varkensvlees. Wist je dat een vleesvarken ongeveer 2,9 kilo voeder omzet in 1 kilo vlees? En elk varken 2 tot 4 liter mest per dag produceert? Die varkensmest draagt voor 20 procent bij aan de methaanuitstoot van de Vlaamse landbouw. Een kilo ontbeend vlees van een Vlaams varken heeft een koolstofvoetafdruk van 4,6 tot 6,4 kilogram CO2-equivalenten. Dat is gelijkaardig aan de uitstoot bij de productie van kippenvlees: tussen 3 en 6 kilo CO2-equivalenten per kilo vlees. Bij het productieproces van varkensvlees zijn de voornaamste bronnen van koolstofuitstoot de productie van het varkensvoeder (58%) en de opslag en het gebruik van mest (28%).

De bijdrage van het slachtproces aan de koolstofvoetafdruk per kilo levend gewicht bedraagt 0,15 kg CO2-equivalenten, ofwel vier procent van het totaal. Dat is grotendeels toe te schrijven aan het energieverbruik in slachthuizen. Van een varken gaat bijna niets verloren. Levend weegt het meestal een 115 kilo. Het karkasgewicht bedraagt 90,5 kilo, wat neerkomt op een rendement van 78,7 procent. Het karkasgewicht bestaat voor 80 procent of 72,4 kilo uit verkoopbaar vlees; voor 10,5 kilo uit harde beenderen die gebruikt worden voor gelatine; voor 4,2 kilo uit huid en voor 1,8 kilo uit afval zonder economische waarde. Dat betekent dat het vleesrendement uit het levend dier uiteindelijk ongeveer 63 procent is.

Meer weten over varkensvlees van boer tot bord? Lees EOS Tracé.

Bron: EOS Tracé

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek