Etikettering groente en fruit niet steeds correct

Bijna één voedingsetiket op vijf is onjuist in België. Dat bericht de krant la Dernière Heure op basis van cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. In 2015 telde de overheidsdienst 81 inbreuken tijdens 464 controles, terwijl dat het jaar voordien 65 inbreuken waren tijdens 330 controles. Dertien inbreuken leidden tot een dossier bij het parket. De maximale sancties bedragen 150.000 euro. De inbreuken doen zich vooral voor in de kleinhandel en op publieke markten.
4 maart 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:34
Lees meer over:

Bijna één voedingsetiket op vijf is onjuist in België. Dat bericht de krant la Dernière Heure op basis van cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. In 2015 telde de overheidsdienst 81 inbreuken tijdens 464 controles, terwijl dat het jaar voordien 65 inbreuken waren tijdens 330 controles. Dertien inbreuken leidden tot een dossier bij het parket. De maximale sancties bedragen 150.000 euro. De inbreuken doen zich vooral voor in de kleinhandel en op publieke markten.

Onze voedseletikettering is niet steeds even juist. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Die voert controles uit bij de verschillende schakels in de keten op basis van klachten, op eigen initiatief, in het kader van een nationale of Europese campagne op nadrukkelijke vraag van de bevoegde minister. In 2015 werden 8 klachten uitgebracht, in 2014 waren dat er nog 15. Vorig jaar vonden dan weer meer controles plaats, wat leidde tot de vaststelling van 81 inbreuken. 13 dossiers belandden uiteindelijk bij het Parket. In 2014 werden 330 controles uitgevoerd met 65 vastgestelde inbreuken en 4 dossiers voor het Parket tot gevolg.

De inbreuken kunnen te wijten zijn aan een probleem met het taalgebruik op het etiket, maar zijn soms ook fundamenteler: het vermelden van een onjuist product of een foute oorsprongsbenaming. De maximale sanctie voor dergelijke inbreuken is een boete van 150.000 euro. Bij voorverpakte producten worden vaker inbreuken vastgesteld, aldus de FOD Economie. De producten waar men het meest inbreuken vaststelt, zijn fruit en groenten, en in mindere mate ook vis. Dat komt omdat bij vis onder meer ook de wijze en de plaats van de visvangst moet worden vermeld. Tot slot blijkt dat het probleem zich vooral voordoet in de kleinhandel of op publieke markten.

De regelgeving die sinds 2014 in voege is vind je hier.

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek