nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2017 EU akkoord met Belgische schadevergoeding fipronil

De Europese Commissie erkent de fipronil-crisis als een 'uitzonderlijke gebeurtenis' en geeft groen licht voor het systeem van schadevergoeding dat de Belgische regering heeft uitgewerkt. Dat meldt minister van Landbouw, Denis Ducarme. "De Commissie heeft een budget van 21,8 miljoen euro goedgekeurd voor de landbouwsector. Bijna vijf miljoen euro van de eerste enveloppe is reeds vrijgemaakt", aldus Ducarme. Boerenbond reageert bij monde van voorzitter Sonja De Becker "uitermate tevreden".

De Europese Commissie geeft groen licht voor de steunmaatregelen voor pluimveehouders die de voorbije zomer door de fipronilcrisis getroffen werden. Dat laat federaal landbouwminister Denis Ducarme weten. De steun omvat onder meer een rechtstreekse compensatie voor de kosten van de vernietiging van niet-conforme eieren en pluimvee (100 procent) en de waarde van de vernietigde eieren en kippen (50%), alsook een tussenkomst voor het reinigen en het ontsmetten van de stallen (100% met een maximaal forfaitbedrag) en een terugbetaling van de gemaakte laboratoriumanalyses op eieren en pluimvee (100%).

De getroffen bedrijven hebben tot 30 april 2018 de tijd om een dossier en de nodige bewijzen in te dienen bij de FOD Budget en Beheercontrole, die vanaf januari operationeel is. De dossiers zullen onderzocht worden door een "fipronil-commissie" waarna de minister van Landbouw over de toekenning van de compensaties beslist. De steunmaatregelen werden begin vorige maand bij de Europese Commissie aangemeld. De Commissie had twee maanden tijd om het dossier te beoordelen en geeft nu dus haar fiat.

"Dat betekent dat de weg nu is vrijgemaakt voor de schadeloosstelling van de getroffen bedrijven", reageert Boerenbond opgelucht. "De komende dagen zal de praktische uitwerking van de aanmelding van de schade verder worden gefinaliseerd en zullen de bedrijven hun schadedossier snel kunnen indienen. Dat betekent dat de getroffen bedrijven nu met een gerust hart kunnen uitkijken naar de toekomst. Uiteindelijk wordt 2017 toch een jaar met een happy end voor hen."

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Luc Maertens voor vakblad Pluimvee

Volg VILT ook via