nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.10.2017 EU-Commissie wil snel handelsakkoord met Mercosur

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil er "alles" aan doen om de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen voor eind dit jaar te doen slagen. Dat heeft hij op de Europese top gezegd. Het ambitieniveau van Juncker staat in contrast met dat van de Franse president Emmanuel Macron, die wil dat de Europese handelspolitiek ook de Franse arbeiders en boeren voldoende bescherming biedt.

"Wij blijven er alles aan doen opdat we onze onderhandelingen met het handelsblok Mercosur voor eind dit jaar kunnen afronden. Dat is belangrijk, want men onderschat vaak het belang van de Mercosur-landen voor de Europese Unie", zei Juncker na afloop van de top. Het Zuid-Amerikaanse handelsblok groepeert Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. "Gemeten naar volume is een goed akkoord met Mercosur acht keer groter dan het akkoord met Canada en vier keer dan dat met Japan", aldus Juncker.

Hij belooft dat het onderhandelingsmandaat van de Commissie openbaar wordt gemaakt. "Het is tijd voor transparantie, en niet voor achterkamertjespolitiek. Maar die transparantie zal ons niet verhinderen de akkoorden die voor ons liggen goed te onderhandelen." Eerder toonde de Franse president Macron zich niet opgezet met Junckers ambitieuze handelspolitiek. Frankrijk is met name niet opgezet met het voorstel om jaarlijks 70.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees op de Europese markt toe te laten. Ook België is een koele minnaar van dat idee.

Macron voert een groep van landen aan die vrezen dat hun veeboeren van de kaart worden geveegd als de Zuid-Amerikanen hun zin krijgen en meer rundvlees mogen invoeren zonder invoerheffingen te betalen. De EU-Commissie is van plan een quotum van 70.000 ton voor te stellen; de Zuid-Amerikanen eisen minimaal 100.000 ton. Naast vlees hopen de Mercosur-landen dankzij het handelsakkoord ook meer ethanol aan de Europeanen te kunnen slijten.

Een toename van de rundvleesimport is tot woede van de landbouwers die de vraag naar vlees de afgelopen tien jaar al met een vijfde zagen dalen. Een prijsdaling door meer concurrentie van Zuid-Amerika kan daar echt niet meer bij, waarschuwen ze. De Ieren dreigen door de Brexit bovendien hun lucratieve Britse afzetmarkt te verliezen. Macron zit, net als de meeste van zijn collega's in de groep dissidenten, echter gewrongen tussen zijn boeren en zijn industriëlen. Als de boeren hun slag thuishalen, zullen de Mercosur-onderhandelaars nooit instemmen met de eisen van de Europese maakindustrie.

“Voor de Europese economie zal de winst van dit handelsakkoord al bij al eerder gering zijn”, schat Fredrik Erixon, directeur van het European Centre for International Political Economy (Ecipe) in Brussel. “En dat geldt omgekeerd ook voor de Zuid-Amerikaanse landen. De handel tussen beide blokken is nu eenmaal niet zo belangrijk. Vooral de grote afstand is een hinderpaal.” Volgens de Zweedse handelseconoom is het akkoord vooral belangrijk voor de Europese bedrijven die al actief zijn op de Mercosur-markt, en hun activiteit willen opdrijven.

De onderhandelingen tussen beide blokken slepen al heel lang aan. Eind 2004 leek de deal ten dode opgeschreven. Pogingen om de gesprekken weer vlot te trekken, mislukten meer dan eens, tot vorig jaar. En nu hoopt de EU-Commissie zelfs dat de deal voor het einde van het jaar rond is. Sinds in de VS een protectionistische president aan de macht kwam, steken de Europeanen een tandje bij in handelsonderhandelingen. Ze zien de kans schoon om zich op te werpen als 'betrouwbare partner', zegt Erixon. De EU presenteert zich aan de wereld als tegengewicht voor Trump.

Mercosur is de naam die Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay in 1991 gaven aan hun gemeenschappelijke markt. Venezuela werd lid in 2012, maar werd geschorst in december 2016. Dat land neemt niet deel aan de handelsonderhandelingen met de Europese Unie. Bolivia diende zijn kandidatuur in om lid te worden van het blok. Volgens de cijfers van het directoraat-generaal voor Handel van de EU-Commissie bedroeg de Europese export naar de Mercosur-landen in 2015 46 miljard euro. De Europese investeringen in de regio waren in 2014 387 miljard waard, waarmee de EU de grootste buitenlandse investeerder in Mercosur is. 

Bron: De Standaard / Belga / De Tijd

Volg VILT ook via