nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.10.2017 EU-Commissie wil vergunning van 5 jaar voor glyfosaat

De Europese Commissie stelt voor om de vergunning voor de controversiële onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar te verlengen, nadat een eerder voorstel om het product nog tien jaar toe te laten deze week teruggetrokken werd. De EU-lidstaten buigen zich op donderdag 9 november opnieuw over het dossier. In het voorstel wordt evenwel geen gewag gemaakt van een uitfasering van het gebruik van de onkruidverdelger, zoals het Europees Parlement en verschillende EU-landen, waaronder België, willen.

Omdat de huidige, tijdelijke vergunning voor glyfosaat op 15 december afloopt, had de Europese Commissie voorgesteld de stof nog tien jaar toe te laten. Woensdag vergaderden de experten van de lidstaten in het permanent comité voor Plant, Dier, Voeding en Diervoeding over het dossier. De Commissie peilde naar de steun die onder de lidstaten bestaat voor een nieuwe vergunning voor respectievelijk tien jaar, vijf tot zeven jaar en drie jaar, maar geen enkel scenario bood uitzicht op een voldoende grote meerderheid. Daarom werd beslist de stemming uit te stellen en nam de Commissie zich voor met een nieuw voorstel te komen.

Bij monde van federaal landbouwminister Denis Ducarme (MR) plaatste België zich op de lijn van het Europees Parlement, dat zich eerder deze week in een resolutie uitsprak voor een nieuwe vergunning van geen tien maar vijf jaar voor glyfosaat. Ducarme wil ook dat het gebruik van de onkruidverdelger afgebouwd wordt, maar dat staat dus niet in het nieuwe Commissievoorstel. Nog volgens Ducarme moeten de landbouwers alternatieve mogelijkheden hebben voor het bestrijden van onkruid. Die alternatieven mogen niet meer kosten dan het gebruik van glyfosaat.

Het akkoord van ons land is strikt genomen niet nodig om het nieuwe voorstel van de Commissie er op 9 november door te krijgen. Een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten volstaat, wat betekent dat minstens 16 van de 28 landen, die samen 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, zich achter het voorstel moeten scharen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via