nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.07.2018 EU en Japan ondertekenen vrijhandelsakkoord

De Europese Unie en Japan tekenden één van ‘s werelds grootste bilaterale vrijhandelsakkoorden ooit. De deal omvat zowat 600 miljoen mensen en vertegenwoordigt ongeveer een derde van de wereldwijde handel. Zowat alle handelstarieven verdwijnen, behalve op enkele landbouw- en voedingsproducten. "Vandaag is een historische dag", zo staat er in een gezamenlijk persbericht van de Japanse premier Shinzo Abe en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Wij vieren de ondertekening van een ambitieus handelsakkoord tussen twee van de grootste economieën van de wereld."

De Japanse premier Shinzo Abe en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben hun handtekening gezet onder het nieuwe Europees-Japans vrijhandelsakkoord, meteen de grootste ooit voor de EU. “Het document dat we vandaag hebben ondertekend, is veel meer dan een handelsovereenkomst”, reageert Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. “Het is natuurlijk een instrument dat kansen zal creëren voor onze bedrijven, onze werknemers en onze burgers. Maar het is ook een statement. Hiermee zeggen we dat we geloven in een open, eerlijke en op regels gebaseerde handel. Het akkoord is een win-win voor de betrokken partijen.”

“Met name de Europese landbouwsector heeft iets te vieren”, zegt Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor Handel. “De sector krijgt nu toegang tot de enorme Japanse markt en meer dan 200 voedingsmiddelen en dranken zoals champagne en parmaham, worden beschermd. Ik roep het Europees Parlement nu op om deze overeenkomst snel goed te keuren, zodat bedrijven, burgers en boeren er zo snel mogelijk van kunnen profiteren.” Het handelsakkoord zal volgens de Europese Commissie vooral voordelig zijn voor producenten van kaas, wijn, rundvlees en varkensvlees.

In totaal zal 85 procent van de voedingsproducten uit de landbouw zonder douanekosten naar Japan kunnen worden geëxporteerd, al zullen er bij bepaalde producten overgangsperiodes gelden. Zo kan bij melkproducten - waarover de discussies erg moeilijk verliepen - een overgangsfase tot 15 jaar gelden. Bij andere producten zoals rundvlees, zullen de taksen geleidelijk aan verlaagd worden. Daarnaast engageert Tokio zich om meer dan 200 geografische aanduidingen te erkennen, zoals de Belgische Ardeense ham, de Oostenrijkse Tiroler Speck, de Franse Roquefort of de Polska Wódka. De producten genieten zo hetzelfde niveau van bescherming als in Europa.

Voor Japan betekent het akkoord de vrije toegang tot de Europese markt voor de automobielindustrie. Daardoor zal de importheffing van tien procent over een periode van acht jaar geleidelijk aan verdwijnen. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat het akkoord de Japanse economie met 1 procent of 44 miljard yen, zal doen groeien en 29.000 jobs zal creëren. Het akkoord zou in de tweede helft van 2019 van kracht worden, nadat het goedgekeurd wordt door het Europees parlement. Ook het Japans parlement moet het akkoord nog goedkeuren.

Ondernemersverbond VBO is tevreden dat de Europese Unie in deze periode van aanzet tot handelsoorlogen blijft investeren in het sluiten van vrijhandelsverdragen. “Het akkoord is goed nieuws voor de meeste economische sectoren in ons land”, zegt woordvoerder Bart Croes. “Vooral het gegeven dat de niet-tarifaire belemmeringen worden versoepeld is voor Belgische ondernemingen die naar Japan exporteren een goede zaak, want Japan is een land met heel wat technische restricties. Dit kan ook bijdragen tot meer Japanse investeringen in België.”

Japan is zeventiende grootste afzetmarkt van België op vlak van export, terwijl het op de negende plaats staat op vlak van import in België. De handelsbalans is negatief (-4,7 miljard euro in 2016), maar daar kan dit vrijhandelsverdrag op termijn verandering in brengen, aldus het VBO nog.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via