nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

24.06.2014 EU en Marokko leggen tomatenruzie bij

De Europese Unie en Marokko zijn tot een akkoord gekomen dat een einde moet maken aan een handelsgeschil omtrent de toegang van Marokkaanse tomaten tot de Europese markt. Een telefoontje van Europees landbouwcommissaris, Dacian Ciolos, naar zijn Marokkaanse collega Aziz Akhennouch, volstond. Momenteel voert het Maghrebijnse land jaarlijks zo’n 70.000 ton kerstomaten uit naar de EU.

Na maanden discussie hebben de EU en Marokko de strijdbijl begraven. Marokko pikte een hervorming van het Europese douanesysteem niet, schetst de Franse nieuwsverslaggever Pleinchamp.com, omdat het de Marokkaanse tomatenexport met een concurrentienadeel zou opzadelen. Volgens Brussel moet de hervormde handelsregulering het systeem transparanter maken, terwijl Rabat er een verdoken tariefverhoging in zag. Binnen Europa maakten de Franse groentehandelaars zich zorgen om de gedaalde volumes Marokkaanse tomaten, terwijl de Spaanse boeren bevreesd zijn voor meer concurrentie.

In een compromis tussen beide landen blijft de regulering overeind, maar wordt de financiële impact ervan beperkt, waardoor de forfaitaire waarde van de Marokkaanse exportproducten voor het eerst sinds 1996 stijgt. De EU brengt op deze manier het gestegen aandeel kerstomaten in rekening, een product met een hogere toegevoegde waarde. 15 jaar geleden was de Marokkaanse export van kerstomaten goed voor 300 ton per jaar, vandaag is dat maar liefst 70.000 ton, op een totaal van 350.000 ton tomaten.

Bron: Pleinchamp.com

Volg VILT ook via