nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2018 EU heeft richtlijn voor wegwerpplastic klaar

De Europese Commissie heeft haar langverwachte actieplan tegen plastic en ander zwerfvuil op zee voorgesteld. Ze heeft maatregelen uitgewerkt om het gebruik van de kunststofproducten die het meest in de natuur worden aangetroffen aan banden te leggen. Verschillende plastic producten moeten van de markt verdwijnen. Drankflessen voor eenmalig gebruik die van plastic zijn gemaakt, zullen enkel nog op de markt zijn toegelaten als de doppen en deksels eraan vastzitten. Vlaams minister voor Omgeving Joke Schauvliege en staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer reageren alvast positief op het Europese plan.

Dat de Commissie bepaalde wegwerpplastics wil verbieden, was al langer bekend. Vicevoorzitters Frans Timmermans en Jyrki Katainen hebben intussen aangekondigd dat het verbod zal slaan op plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonnenstokjes. Die producten zullen enkel nog van duurzame materialen mogen worden gemaakt. Van andere producten zullen de lidstaten het gebruik moeten terugschroeven, zoals plastic bekers en andere houders en potjes waar slechts eenmalig voedingsmiddelen in worden bewaard.

Van de producenten van plastic producten wordt dan weer verwacht dat ze bijdragen aan de kosten van afvalbeheer en schoonmaak, maar ook van bewustmakingsmaatregelen met betrekking tot het gebruik van bijvoorbeeld wikkels voor chips en snoep. De industrie zal ook worden gestimuleerd om minder vervuilende alternatieven voor hun producten te ontwikkelen.

Staatssecretaris De Backer vindt het “de juiste keuze van de Europese Commissie om producenten te laten betalen voor de kosten van het opruimen en het verwerken van afval”. Maar ook de consument is verantwoordelijk, meent De Backer. "Etiketten en campagnes zullen consumenten aansporen om minder plastic te gaan gebruiken of plastic in de vuilbak te gooien en niet te laten rondslingeren. Nu de zomer voor de deur staat, zullen er ook meer opruimacties georganiseerd worden aan de kust. Het is tijd om allemaal samen zorg te dragen voor onze zeeën en oceanen”, luidt het.

De lidstaten worden gevraagd om tegen 2025 90 procent van de plastic drankflessen voor eenmalig gebruik in te zamelen. De Commissie stelt hen voor om bijvoorbeeld een statiegeldregeling in te voeren. De Commissie hoopt dat het Europees Parlement en de lidstaten tegen de verkiezingen van mei 2019 een akkoord kunnen vinden over het voorstel. Daarna krijgen de lidstaten nog twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten. Voor het op de markt brengen van plastic flesjes waarvan de dopjes niet verwijderd kunnen worden, zullen ze drie jaar de tijd krijgen.

Vlaams minister Schauvliege zegt dat de ontwerprichtlijn aansluit op haar verpakkingsnota. "Ook Europa legt de nadruk op de producentenverantwoordelijkheid - wie afval in omloop brengt, moet mee betalen - en wijst op statiegeld als een belangrijk deel van de oplossing voor het zwerfvuil dat op straat ligt."

Met deze richtlijn wil de Commissie het afval van wegwerpplastic in de zeeën en wateren aanpakken. In de Noordzee drijven er gemiddeld 3.875 items per vierkante kilometer, waarvan bijna 96 procent bestaat uit plastic. Dat is beter dan het mondiale gemiddelde van 13.000 stukken plastic per vierkante kilometer in zeeën en oceanen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via