nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2017 EU opent onderzoek naar overname Monsanto door Bayer

De Europese Commissie is bezorgd dat de overname van het Amerikaanse Monsanto door de Duitse chemiereus Bayer de concurrentie op de zaden- en gewasbeschermingsmiddelenmarkt zal verminderen, met hogere prijzen en minder keuze en innovatie tot gevolg. Ze heeft een diepgaand onderzoek naar de impact van de deal geopend. “Het gaat over producten die essentieel zijn voor landbouwers”, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager. “We moeten waken over een effectieve concurrentie, zodat boeren toegang hebben tot innovatieve producten tegen competitieve prijzen.” 

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de overname van Monsanto door Bayer om te zien in hoeverre die strookt met de Europese mededingingswetgeving. Bayer en Monsanto bereikten in september vorig jaar een akkoord over de overname. De transactie, waarmee zo'n 60 miljard euro gemoeid is, zou van het nieuwe bedrijf de grootste speler in de agrochemische industrie maken. Bovendien is de sector wereldwijd reeds sterk geconcentreerd rondom enkele grote spelers, met de recente fusies van Dow en Dupont en van Syngenta en ChemChina.

De Commissie is dan ook bezorgd dat de overname van Monsanto een negatieve impact kan hebben op het concurrentieklimaat. Uit haar vooronderzoek concludeerde ze onder meer dat er zich problemen zouden kunnen stellen op de markt voor gewasbeschermingsmiddelen. Samen hebben de twee bedrijven de grootste portfolio ter wereld. Monsanto heeft bijvoorbeeld glyfosaat en Bayer beschikt over één van de weinige alternatieven voor de populaire onkruidverdelger. Het nieuwe bedrijf zou ook de sterkste marktposities op de markten voor zaden en planteigenschappen hebben.

De Commissie heeft tot 8 januari tijd om het diepgaand onderzoek naar de overname te voeren. Eind vorige maand stelden Bayer en Monsanto reeds een aantal concessies voor, maar die werden door de Europese concurrentiediensten als onvoldoende beschouwd. De Commissie zal tijdens het onderzoek nauw samenwerken met concurrentiewaakhonden uit andere landen waar de overname onder de loep wordt genomen, zoals de Verenigde Staten, Brazilië, Australië en Canada. 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via