nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.12.2017 EU stopt automatisch opkopen melkpoeder

De Europese Commissie wil volgend jaar niet langer automatisch mageremelkpoeder aankopen tegen een vaste interventieprijs van 1.698 euro per ton. Normaal koopt de Europese Commissie 109.000 ton per jaar op. Vanaf maart volgend jaar zal in het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van landbouwmarkten per keer gestemd worden over de hoeveelheid mageremelkpoeder die wordt aangekocht en tegen welke prijs. Die prijs zal nooit hoger liggen dan de interventieprijs. 

Om de zuivelcrisis van 2015 en 2016 te bezweren, kocht Europa grote hoeveelheden magere melkpoeder op. In totaal gaat het ondertussen al om bijna 400.000 ton. Een gigantische massa dus, met een prijsdrukkend effect. De laatste tijd noteert verse magermelkpoeder rond de 1.500 euro per ton voor voedingstoepassingen en ongeveer 10 procent lager voor veevoeder. In de zuivelsector wordt al lange tijd uitgekeken naar signalen van de Europese Commissie.

Op 21 november stelde de Commissie de minimale verkoopprijs voor opgeslagen mageremelkpoeder vast op 1390,20 euro per ton. Daarmee komt dus een einde aan de speculatie over de bodemprijs voor melkpoeder. Eerder zakte de interventieprijs al van 2.100 euro naar 1.800 euro. De lage prijs voor melkpoeder contrasteert met de recordprijzen die de laatste maanden voor boter werden betaald. De melkprijs bleef de voorbije maanden, tussen beide extremen in, relatief stabiel. 

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via