nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2018 Europees burgerinitiatief viseert kooihuisvesting

De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief ‘Haal de dieren uit hun kooi’ ontvankelijk verklaard. Daarmee kunnen de initiatiefnemers nu hun zoektocht naar minstens een miljoen steunbetuigingen uit ten minste zeven verschillende lidstaten starten. Lukt hen dat, dan moet de Commissie binnen de drie maanden inhoudelijk reageren. De doelstelling van het burgerinitiatief is een einde maken aan de “onmenselijke behandeling van boerderijdieren die in kooien worden gehouden”. Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in world farming is degene die de handtekeningen gaat ronselen.

Via een Europees burgerinitiatief kunnen EU-inwoners mee de Europese politieke agenda bepalen. Na officiële registratie van een burgerinitiatief kunnen een miljoen burgers uit ten minste een kwart van de EU-lidstaten de Europese Commissie verzoeken om wetgevingsvoorstellen in te dienen op gebieden waarop zij bevoegd is.

Compassion in world farming, een internationale dierenwelzijnsorganisatie met Britse roots, gaat nu proberen om een miljoen steunbetuigingen te verzamelen. Kooien zijn de organisatie al langer een doorn in het oog, ongeacht of het nu (verrijkte) kooien voor leghennen zijn, konijnenkooien waar de dieren nog op draadgaas zitten, kraamhokken voor zeugen of de kooien waarin de ganzen en eenden belanden wanneer de dwangvoedering voor foie gras start. Als voornaamste redenen wordt op de krappe ruimte gewezen en de onmogelijkheid voor de dieren om natuurlijk gedrag te vertonen.

“We willen dat Europa kiest voor een andere veehouderij. Kooien horen daar niet bij”, klinkt het. Tussen 1996 en nu zijn in de EU reeds kalverkisten, legbatterijen en individuele zeugenboxen verboden. De dierenwelzijnsorganisatie wil die lijn doortrekken en nog meer pluimen op haar hoed kunnen steken. Moderne technieken maken het volgens Compassion in world farming mogelijk dat een veehouder een toom dieren individueel kan opvolgen. Daarom zou kooihuisvesting niet langer zinvol zijn.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Departement Landbouw en Visserij

Volg VILT ook via