nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.07.2018 Europees congres bodemgebruik en -sanering in Antwerpen

In 2019 ontvangt Antwerpen de 15de editie van AquaConSoil, het grootste Europese congres rond duurzaam gebruik en beheer van bodem en waterbodems. In het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA), het congrescentrum rond de nieuwe Koningin Elisabethzaal, worden van 20 tot 24 mei 800 bodemexperts uit de hele wereld verwacht voor plenaire sessies en tal van workshops over duurzaam beheer en gebruik van bodem, waterbodems en ‘water resources’.

Het binnenhalen van het congres is een gezamenlijke verwezenlijking van de stad Antwerpen, het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO), OVAM en de Vlaamse bodemsaneringssector. Volgens Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege speelden de ontwikkelingen op het vlak van bodemsanering in Vlaanderen een grote rol. "Vlaanderen heeft met een ambitieus bodemsaneringsbeleid een koppositie verworven in de aanpak van bodemverontreiniging", zegt ze, duidend op de invoering van het bodemsaneringsdecreet in 1996, waarmee Vlaanderen zich tot doel stelde om in een periode van 40 jaar de sanering van alle historisch verontreinigde gronden te starten. In 2018 zit Vlaanderen hiermee nog steeds op schema. Alle bodemonderzoeken op de historische risicogronden worden uitgevoerd tegen 2028, de saneringen gestart tegen 2036.

"Parallel met het beleid ontwikkelde zich in Vlaanderen een sterke private bodemsector die qua expertise zijn gelijke niet kent. Twee ijzersterke troeven die ervoor gezorgd hebben dat we dit toonaangevende congres naar Antwerpen hebben kunnen halen." AquaConSoil was ook in 2003 al eens te gast in Vlaanderen, toen in Gent.

Bron: Belga

Volg VILT ook via