nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2017 "Europees landbouwbeleid is te liberaal"

Onze landbouwers worden geconfronteerd met een landbouwbeleid dat blind vertrouwt op de werking van landbouwmarkten. Dat zei Waals landbouwminister René Collin op de 83ste editie van de landbouwbeurs van Libramont, die op vier dagen 212.173 bezoekers ontving. Dat zijn er bijna 17.000 meer dan vorig jaar. De organisatoren spreken van een groot succes, zonder incidenten en met medewerking van de weergoden. "We knopen weer aan met een zeker optimisme", zegt beursvoorzitter Jean-François Piérard. "Zelfs al zijn de prijzen nog niet wat ze zouden moeten zijn om de enorme inspanningen van de land- en tuinbouwers te vergoeden."

De organisatoren van de landbouwbeurs in Libramont blikken tevreden terug op de voorbije editie, die nog niet helemaal is afgelopen: dinsdag en woensdag vinden er in de bossen van Bertrix nog demonstraties plaats omtrent bosbouw. Die uitloper wordt om de twee jaar georganiseerd. De volgende editie van de landbouwbeurs zal plaatsvinden van 27 tot 31 juli 2018. Organisatoren Jean-François Piérard en Natacha Pérat blikken tevreden terug: “De standhouders waren tevreden en we hopen dat ook de bezoekers met een glimlach op het gezicht naar huis zijn gegaan.”

Een opgemerkte gast was Willy Borsus (MR), die sinds kort geen federaal Landbouwminister meer is, maar Waals minister-president. Hij maakte er zijn opwachting samen met Waals landbouwminister René Collin (cdH). De twee zijn bij de volgende lokale verkiezingen in Marche-en-Famenne politieke tegenstanders, maar benadrukken dat ze binnen de Waalse regering samen de schouders willen zetten onder een sterk landbouwbeleid.

“De voorbije drie jaar heb ik als Waals landbouwminister in volle vertrouwen samengewerkt met Willy Borsus”, aldus Collin. “We zullen in deze nieuwe constellatie dus zeker onze krachten bundelen. Wat de toekomst van de Waalse landbouw betreft wil ik verder bouwen aan een landbouweconomie die minder afhankelijk is van buitenlandse markten met speciale aandacht voor de korte keten. Daarnaast willen we een sterke focus op kwaliteit.”

“Via een Europese kwaliteitserkenning voor ons Belgisch wit-blauw bijvoorbeeld”, zo gaat Collin verder. “Dat is belangrijker voor onze producenten én consumenten die traceerbaarheid en transparantie verwachten en bovendien een lokaal product de voorkeur geven. Tegen 2020 willen we nog 25 dergelijke labels erkend krijgen. Denk maar aan de Ardeense salami of Waalse honing. Zo’n erkenningen zijn belangrijk voor de landbouwer, maar ook voor de horeca, het toerisme, enzovoort.”

“Wat de positie van de landbouwer betreft nodig ik elke consument uit om zoveel mogelijk ‘Made in Wallonia’ te kopen”, gaat Collin verder. We willen de kwaliteit die onze boeren dag in dag uit produceren meer valoriseren. We moeten de dialoog met de hele keten versterken, want landbouw vormt een belangrijke maatschappelijke uitdaging en heeft een “sociaal contract” nodig. In de marge van de landbouwbeurs kondigde Collin aan dat de subsidie van 2.000 euro voor landbouwers die coöperant van een producentenorganisatie worden en tot nu enkel bestemd was voor melkvee- en vleesveehouders uitgebreid wordt naar alle landbouwsectoren.

Op die manier wil Collin landbouwers beter wapenen tegen volatiele marktdynamieken. “Europa voert een té liberaal landbouwbeleid en heeft een blind vertrouwen in de markten”, aldus Collin. “Voor het nieuwe GLB na 2020 hoop ik op beterschap. In elk geval moeten actieve landbouwers op de eerste plaats komen en willen we geen schijnconstructies waarbij grote bedrijven het voor het zeggen hebben bij onze boeren.”

Bron: Rtbf.be / L'Avenir / Sillon Belge / Belga

Beeld: Siep

Volg VILT ook via