nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.06.2015 Europees Parlement wil scherp verbod op klonen

De landbouw- en milieucommissies van het Europees Parlement hebben zich uitgesproken voor een verbod op het klonen van dieren en op het importeren en verkopen van levensmiddelen van gekloonde dieren en hun nakomelingen. In Europa is het klonen voor consumptiedoeleinden niet rendabel, in de VS gebeurt het wel. "Zolang we nog te weinig weten over de impact van gekloond voedsel op het milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn, mogen we het niet toelaten op onze Europese markt", klinkt het bij CD&V-er Ivo Belet.

Het Europees Parlement wil dat er in de EU een totaal verbod komt op het klonen van dieren en op het verhandelen en importeren van levensmiddelen van kloondieren en hun nakomelingen. Dat besliste de bevoegde commissie voor milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. Met deze stemming verscherpt het Europees Parlement het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een verbod op het klonen van dieren voor landbouwdoeleinden.

Voor voedingsmiddelen afkomstig uit derde landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Brazilië, waar de techniek van klonen wel wordt toegepast, wil het Parlement een verbod op invoer wanneer het importcertificaat aangeeft dat het product afkomstig is van een gekloond dier of zijn nakomelingen. Traceerbaarheid voor gekloond voedsel wordt in dit scenario erg belangrijk. Het Parlement breidt het verbod overigens ook uit naar alle diersoorten in plaats van enkel runderen, varkens, schapen, geiten en paarden zoals oorspronkelijk voorgesteld. Klonen kan wel nog voor onderzoek en het voortbestaan van zeldzame rassen en bedreigde soorten.

“Klonen gaat gepaard met veel dierenleed: een verhoogd aantal miskramen, meer geboorteafwijkingen en meer sterfgevallen”, toont Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) zich een koele minnaar van het gebruik van de technologie voor consumptiedoeleinden. “De Europese consument is bovendien geen vragende partij voor gekloond voedsel: 58 procent van de Europeanen kant zich tegen klonen voor consumptiedoeleinden en 63 procent kan zich niet inbeelden gekloonde vlees- of melkproducten te kopen. Zolang we nog te weinig weten over de impact van gekloond voedsel op het milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn, mogen we het niet toelaten op onze Europese markt.”

Klonen voor consumptiedoeleinden is niet rendabel en komt in Europa niet van de grond. Op het Amerikaanse continent daarentegen worden wel afstammelingen van gekloonde dieren gefokt. De Europarlementsleden eisen dan ook een strikt traceerbaarheidssysteem voor import uit die landen. Daarnaast is ook de juridische basis en het toepassingsveld van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie aangescherpt. Het voorstel moet nog gestemd worden in het voltallige parlement. Nadien moet ook met de lidstaten nog een akkoord bereikt worden. Vier jaar geleden botste het halfrond al eens met de regeringen over de invoering van een traceerbaarheidssysteem.

"Er bestaan grote bezorgdheden met betrekking tot gekloonde dieren, zowel rond de impact op de genetische diversiteit en dierenwelzijn”, reageert ook Bart Staes, Europarlementslid voor Groen. “Het zou onverantwoord zijn om dit zomaar te negeren. Ik hoop dan ook dat dit rapport gesteund zal worden door het voltallig Europees Parlement tijdens de volgende plenaire vergadering." Zijn collega-parlementslid Marc Tarabella (PS) sluit zich daarbij aan: “Ik deel de ongerustheid van de meerderheid van de burgers: de negatieve aspecten van klonen wegen veel zwaarder door dan de positieve.”

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via