nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.06.2017 Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland

De Europese Unie gaat haar economische sancties tegen Rusland verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders donderdag beslist op een top in Brussel. Experts ramen dat de sancties Rusland al honderden miljarden euro's hebben gekost, maar ze doen ook Europa pijn. Als vergelding voor de sancties voerde Moskou immers een importverbod op Europese landbouw- en voedingsproducten in. In Vlaanderen zijn vooral fruittelers daar de dupe van omdat van de ene op de andere dag hun belangrijkste exportmarkt buiten de EU voor conference-peren wegviel.

Eind 2013 was de uitvoer van Belgische peren naar landen buiten de EU goed voor 47 procent van de totale perenexport. Vier vijfde van die exportperen was toen bestemd voor Rusland. Net omdat de Belgische peren zo gewild waren in Rusland was er van diversificatie in de afzet niet echt sprake. Dat wreekte zich in de zomer van 2014, toen Rusland vanwege de strubbelingen met Europa rond Oekraïne besloot tot een handelsboycot.

Ondanks de grote inspanningen om nieuwe exportmarkten te vinden, denk aan de recente handelsmissie in Zuid-Korea bijvoorbeeld, is het wegvallen van Rusland als exportmarkt nog altijd niet verteerd. Getuige daarvan zijn de grote borden langs fruitplantages met daarop de slogan 'Politiekers, geef ons Rusland terug'.

Het ziet er echter niet naar uit dat de plooien tussen Rusland en de Europese Unie door de politiek snel worden gladgestreken. De sancties werden deze winter nog met zes maanden verlengd tot eind juli 2017. Donderdag tweette Europees president Donald Tusk na een top in Brussel: "Akkoord. De EU zal economische sancties tegen Rusland verlengen omwille van het gebrek aan implementatie van het Minsk-akkoord."

De sancties werden ingevoerd in 2014 na de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. Door ze te koppelen aan de vredesakkoorden van Minsk hoopt Europa de Russische president Vladimir Poetin ertoe te bewegen zijn invloed op de separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wenden en een oplossing voor het conflict dichterbij te brengen.

De Europese sancties verbieden onder meer de handel in wapens, beperken de toegang van Russische staatsbanken en strategische bedrijven tot Europese kapitaalmarkten en blokkeren de Russische toegang tot gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via