nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2017 Exportagentschap FIT bezegelt samenwerking met partners

Het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) sloot samenwerkingsovereenkomsten met 17 partners, gaande van sectororganisaties zoals Essencia (chemie) en FEVIA Vlaanderen (voeding) tot gemengde kamers van koophandel en clusterorganisaties genre Flanders.bio. FIT spaart kosten noch moeite om buitenlandse investeringen naar Vlaanderen te halen of Vlaamse ondernemers de sprong te laten maken naar het buitenland. “Vanaf nu zal FIT nog nauwer samenwerken met de partnerorganisaties die bedrijven in hun specifieke sector of regio een extra stimulans kunnen geven om te starten met of nog meer te internationaliseren”, verklaart Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Doel van de samenwerkingsakkoorden die FIT afsloot, is om Vlaamse bedrijven een extra duw in de rug te geven om te internationaliseren en om meer buitenlandse investeringen aan te trekken naar Vlaanderen. De ondertekening gebeurde in aanwezigheid van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. "Vlaanderen leeft van export", zei Bourgeois regelmatig. De minister-president verwees er nog naar in zijn September-verkaring. Met een export van 300 miljard euro is Vlaanderen wereldwijd de dertiende exporteur. De export vormt daarmee ook een cruciale hefboom in de welvaart van Vlaanderen.

De rol van Flanders Investment and Trade (FIT) daarin is cruciaal. Om de internationalisering van de Vlaamse economie nog te versterken en versnellen, heeft FIT nu 17 samenwerkingsakkoorden gesloten met sector- en clusterorganisaties en gemengde kamers van koophandel. Bedoeling is om de komende jaren – de partnerships lopen van 2017 tot 2021 – bedrijven met internationale ambities zo goed mogelijk bij te staan zonder dat dat op het terrein leidt tot een versnipperde dienstverlening. Nauwer samenwerken, wil bijvoorbeeld zeggen samen missies en seminaries gaan organiseren. Tegelijk is het de ambitie om samen initiatieven te nemen om vestigingen van buitenlandse bedrijven in Vlaanderen te houden.

Bij FEVIA Vlaanderen, de federatie van de voedingsindustrie, polsen we naar de concrete verwachtingen. “We werkten al goed samen met FIT, bijvoorbeeld door als sector met ‘Food.be – Small country. Great food’ deel uit te maken van de FIT-beursstand op buitenlandse handelsbeurzen”, zegt FEVIA-woordvoerder Nicholas Courant. “Met de steun van FIT organiseren we ook druk bijgewoonde ‘export-boost-sessies’, waarbij experten Belgische bedrijven met interesse in een bepaalde exportmarkt in korte tijd veel nuttige informatie geven.” FIT en FEVIA zullen ook gezamenlijk op economische missie trekken. De overeenkomst bestendigt de reeds bestaande krachtenbundeling en laat volgens Courant toe om elkaars exportinitiatieven meer structureel te ondersteunen en ze nog beter op elkaar af te stemmen.

De 17 geprivilegieerde partners van FIT zijn naast FEVIA: Agoria, B-Hive, Belgo-Indian Chamber of Commerce & Industry, Belgian-Chinese Chamber of Commerce, DSP valley, Essencia, Euka, Flanders Cleantech Association, Fedustria, Vlaamse-Chinese Kamer van Koophandel, VIL, Flanders.bio, Startups.be, Voka, Unizo en VKWLimburg.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: FIT

Volg VILT ook via