nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2018 Extra kapitaal voor Droneport in Sint-Truiden

De aandeelhouders van Droneport in Sint-Truiden hebben het kapitaal van de vennootschap verhoogd met 7 miljoen euro. Het geld is afkomstig van de bestaande en van twee nieuwe investeerders. “Met de POM Limburg creëren we meer draagvlak en met JK Invest halen we een pak luchtvaartexpertise binnen”, noemt de Truiense burgemeester en voorzitter van Droneport Veerle Heeren de twee nieuwe investeerders. Het verse geld dient onder meer voor de financiering van de nieuwe campus. Drones worden gezien als een sector met toekomst, met toepassingsmogelijkheden in onder meer de landbouw.

Het kapitaal van de vennootschap Droneport verhoogt van 8,2 naar 15,2 miljoen euro. Met de komst van twee nieuwe aandeelhouders verwatert het aandeel van de stad Sint-Truiden van 49 tot 27 procent. “Als je kind groot wordt, moet je het kunnen loslaten”, zegt burgemeester Veerle Heeren in Het Belang van Limburg. De nieuwe investeerders zijn de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg en JK Invest van de private investeerders Kris Van Den Bergh en Jack Waldeyer. Beide zijn gepassioneerd door de bemande luchtvaart en werken met de investeringsmaatschappij LRM al samen in Limburg Regional Airport (LRA), dat vanuit Brustem bemande vluchten organiseert.

De toetreding van twee specialisten van de bemande luchtvaart tot de aandeelhouderschap van Droneport biedt volgens algemeen directeur Mark Vanlook ongekende mogelijkheden. “Onbemande drones en bemande vliegtuigen zullen in de toekomst samen door de lucht vliegen en het is van essentieel belang dat dit efficiënt en probleemloos gebeurt, zonder conflictsituaties. Dat wij binnen Droneport zowel expertise hebben op het vlak van drones als op het vlak van bemande luchtvaart, biedt ons een belangrijk voordeel.”

Vanlook werd deze zomer aangesteld tot algemeen directeur, wat samen met de kapitaalverhoging de ambitie van de initiatiefnemers van Droneport onderstreept. Op dit moment wordt er ruim 13 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe campus die begin volgend jaar de deuren moet openen. “Er is plaats voor ruim 200 mensen uit kenniscentra en bedrijven die zich met dronetechnologie bezighouden”, aldus Vanlook. “In de hangar kan een 60-tal drones terecht voor experimenten, samen met de private vliegtuigen van LRA. Bovendien kunnen dronepiloten naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In die zones kan er hoger gevlogen worden dan normaal toegelaten.”

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via