nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.02.2019 Factory of the Future enthousiasmeert voedingsindustrie

Om ‘future proof’ te zijn, investeren Vlaamse voedingsbedrijven in een slim en modern machinepark. Het worden hoogtechnologische bedrijven, wat verklaart waarom drie aan de voedingssector gelinkte bedrijven in de prijzen vallen op de Factory of the Future Awards. Met biobakkerij De Trog, laboratorium Lavetan en vleeswarenfabrikant Colruyt Group Fine Food als nieuwe uithangborden roepen sectorfederatie Fevia en speerpuntcluster Flanders’ FOOD alle voedingsbedrijven op om stap voor stap te investeren in fabrieken van de toekomst.

De Vlaamse voedingsindustrie kende de voorbije jaren een opmerkelijk groei, wat vooral te danken was aan exportsuccessen. Daardoor kon de sector vorig jaar 1,3 miljard euro investeren in het moderniseren van fabrieken en het uitbreiden van de productiecapaciteit. De sector slaagde er ook in om jobs in eigen land te houden. Voor Fevia Vlaanderen biedt het investeren in fabrieken van de toekomst ook opportuniteiten om technisch geschoolde talenten aan te trekken en te vormen.

Fevia-vooorzitter Geert Vermeersch: “Onze voedingsbedrijven investeren in een slim, modern en flexibel machinepark waarmee ze zowel heel vernieuwende als meer ambachtelijke kwaliteitsproducten maken. Dat houdt onze bedrijven competitief en bovendien investeren die bedrijven niet alleen in technologie, maar ook in talenten. De mens staat heel centraal in de fabriek van de toekomst. Dat moeten we als sector nog beter uitspelen om meer talenten aan te trekken, bijvoorbeeld met het merk Food At Work.”

“Om de noodzakelijke transformaties naar fabrieken van de toekomst door te voeren, vragen heel wat kmo’s bijkomende ondersteuning. Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, helpt bedrijven dan ook met raad en daad”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD. “De winnaars van de Factory of the Future Awards tonen dat elk voedingsbedrijf, ook de vele kmo’s, stappen kan zetten om zich aan te passen aan de vereisten van de industrie 4.0. Flanders’ FOOD staat klaar om voedingsbedrijven daarbij te ondersteunen. Zo lanceren we binnenkort Transformers, een reeks studiedagen waarin we focussen op de verschillende transformaties die bedrijven kunnen inzetten om een fabriek van de toekomst te worden.”

De drie bedrijven met een link aan de voedingsindustrie die dit jaar een Factory of the Future Award in de wacht sleepten, illustreren elk een apart facet van de uitdaging om een fabriek van de toekomst te worden. Biobakkerij De Trog ontvangt de prijs voor de tweede keer en scoorde onder meer met een game die medewerkers spelenderwijs helpt om zich de bedrijfswerking eigen te maken. Lavetan presenteert zich als het laboratorium van de toekomst door in te zetten op geautomatiseerde analyses. Daardoor krijgen voedingsbedrijven snel de juiste informatie om kwalitatief en voedselveilig te kunnen produceren. Colruyt Group Fine Food tenslotte plantte in Halle een hypermoderne fabriek neer voor de productie van charcuterie en vers bereide maaltijden.

Meer info: Tien nieuwe fabrieken van de toekomst voor Vlaanderen

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Factory of the Future

Volg VILT ook via