nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.01.2015 Faillissement Potato Masters nekt monsterfusie

Na het afspringen van de aandelenoverdracht tussen Potato Masters uit Deinze en Pomuni uit Ranst, die eind september een fusie aankondigden waardoor één van de grootste verwerkers van verse aardappelen op de Europese markt zou ontstaan, heeft het bedrijf uit Deinze de boeken neergelegd. Dat bevestigt curator Pascale Roose. Potato Masters legde op 23 december de boeken neer bij de rechtbank van koophandel in Gent. Bij het aardappelverwerkend bedrijf uit Deinze verliezen 39 mensen hun job.

Door het faillissement van Potato Masters is de aandelenoverdracht tussen de aardappelverwerker uit Deinze en Pomuni uit Ranst in het water gevallen. De aandelenoverdracht sprong op 13 december af. Potato Masters, in 2013 nog goed voor een omzet van 50 miljoen euro, legde op 23 december de boeken neer bij de rechtbank van koophandel in Gent. 39 werknemers verliezen zo hun job. Er is intussen een curator aangesteld, die alsnog hoopt een overnemer te vinden.

Omdat het bedrijf geen vijftig werknemers meer had, was er ook geen syndicale afvaardiging. Kris Fortie (ACV) zegt schuldvorderingen voor zijn leden op te stellen. Een voorschot op het loon van december werd al betaald. Volgens Fortie waren de werknemers verrast toen ze op 23 december te horen kregen dat het bedrijf de boeken neerlegde: "Zonder veel uitleg is het personeel op straat gezet, zonder enig perspectief voor de toekomst", klinkt het.

Eind september verklaarden Pomuni en Potato Masters dat gekozen werd voor samenwerking en schaalvergroting om het marktaandeel in een niet-groeiende markt te behouden. Het overnamecontract bevatte echter een aantal opschortende clausules. Omdat de aandelenoverdracht en dus de fusie niet doorgaat, verkiest Pomuni om geen commentaar te geven.

Bron: Belga/Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via