nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.08.2017 FAVV blokkeert nog 14 leghennenbedrijven

Het Voedselagentschap houdt nog 14 leghennenbedrijven in ons land geblokkeerd. De bedrijven mogen geen eieren meer verkopen nadat het FAVV er na controle sporen van fipronil vond. In totaal werden 86 bedrijven preventief geblokkeerd. Het FAVV voerde ook al meer dan 1.000 controles uit in de distributiesector en horeca om na te gaan of de verboden eieren wel degelijk uit de rekken worden genomen. Ondertussen stappen in Nederland tientallen pluimveehouders naar de rechter omdat ze vinden dat de Nederlandse overheid onvoldoende schadevergoeding voorziet.

Het FAVV laat weten dat er momenteel nog steeds 14 leghennenbedrijven geblokkeerd zijn. Na controles van het voedselagentschap werden in ons land 86 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd. Hun eieren werden ook uit de handel gehaald. Het FAVV benadrukte wel herhaaldelijk dat het om preventieve maatregelen gaat: de aangetroffen hoeveelheden fipronil houden geen gevaar in voor de volksgezondheid. Intussen zijn 72 bedrijven opnieuw vrijgegeven, 14 andere blijven nog geblokkeerd.

Bovendien controleert het FAVV ook of de eieren die niet meer mogen worden verkocht wel degelijk uit de rekken worden genomen. Daarvoor gebeurden al 1.000 controles in de distributiesector en de horeca en werden er al een tiental pv's opgesteld. Overtreders riskeren een boete. Het Voedselagentschap controleert ook verwerkte producten op basis van eieren in de winkelrekken, zoals koekjes of mayonaise, op de aanwezigheid van fipronil.

Ondertussen blijkt ook dat de federale regering en de deelstaatregeringen van ons land een overleg hebben gehad met de Europese Commissie over de fipronil-crisis. Ze willen nagaan of de steunmaatregelen voor de getroffen kippenkwekers waaraan de Belgische overheden denken in overeenstemming zijn met de Europese regels. Volgens het kabinet van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme kende het overleg een “positieve afloop”.

Bij onze noorderburen stappen tientallen pluimveehouders dan weer naar de rechter omdat de Nederlandse overheid voorlopig geen gehoor wil geven aan hun vraag naar steunmaatregelen. De pluimveehouders zijn van mening dat de overheid haar zorgplicht niet is nagekomen in de fipronilcrisis. Ze verwijzen onder meer naar de zeer concrete tips die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november ontving over fipronilgebruik in de pluimveesector. “De NVWA gaf de tips wel door aan justitie, maar niet naar de sector en ging zelf ook niet verder op onderzoek uit”, aldus de boze leghennenhouders.

Staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam van zijn kant laat verstaan dat private schade moet verhaald worden op private bedrijven. “Ik geef toe dat dit in dit geval moeilijk zal zijn”, aldus Van Dam. “Maar dagelijks wordt aan bedrijven schade berokkend. We kunnen niet telkens belastinggeld inzetten voor steun.” Wat één van de betrokken bedrijven betreft, laat de rechtbank in Zwolle weten dat de twee bestuurders van het Nederlandse Chickfriend “in beperking” blijven, wat betekent dat ze nog altijd geen contact mogen hebben met de buitenwereld. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via