nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.07.2017 FAVV houdt fipronil-eieren uit de handel

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft eieren van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven uit de handel gehouden, nadat uit testen was gebleken dat ze gecontamineerd waren met fipronil, een insecticide. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, stelt het Voedselagentschap wel, dat samen met het parket een onderzoek voert. “Voor de getroffen bedrijven, die te goeder trouw zijn, betekent het een flinke schadepost”, zo reageert Boerenbond. “Ook wij proberen te traceren waar de vervuilde reinigingsstof overal werd gebruikt”, aldus Boerenbond en Landsbond.

Vorig week werden bij een huiszoeking bij Poultry-Vision uit Weelde sporen van fipronil teruggevonden, de werkzame stof in vlooien- en tekenmiddelen voor huisdieren. "In samenwerking met het parket voert het Voedselagentschap momenteel een onderzoek uit naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector", bevestigt het FAVV. "Het gebruik van dit middel is niet toegestaan in de sector. Op basis van de uitgevoerde risicoanalyse werd tot op heden geen gevaar voor de volksgezondheid vastgesteld. Dit is echter geen reden om niet op te treden: het product mag niet aanwezig zijn in eieren. De verdere verhandeling van eieren waarvan het Voedselagentschap weet dat ze gecontamineerd zijn, werd dan ook gestopt."

Ook in Nederland loopt een onderzoek en zijn al zeven bedrijven geblokkeerd. “Al sinds juni doet het FAVV controles”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond. “Wij proberen in kaart te brengen welke legbedrijven beroep deden op producten van Poultry-Vision. Vorige week heeft het FAVV een paar eierbedrijven tijdelijk gesloten. Onze leden lijden dus schade. Zij zullen die moeten verhalen op het bedrijf dat de producten maakte. Ook de imagoschade is groot. Wij moeten ons ook afvragen of die had kunnen voorkomen worden en men de pluimveesector niet eerder had moeten waarschuwen.”

“Dit is onvergefelijk”, zo reageert ook Wouter Wytynck van Boerenbond. “Wij werden vorige week officieel door het FAVV op de hoogte gebracht. Voor de getroffen bedrijven, die te goeder trouw zijn, betekent het een flinke schadepost. Ook wij proberen te traceren waar de vervuilde reinigingsstof overal werd gebruikt.” 

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen/De Morgen

Volg VILT ook via