nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.11.2017 FAVV krijgt steeds meer klachten binnen

Bij het federaal Voedselagentschap (FAVV) zijn vorig jaar meer dan 2.200 klachten binnengekomen van consumenten over onveilig eten. Nochtans benadrukt het FAVV dat de voedselveiligheid er in 2016 op vooruitging. De Belg lijkt zijn voeding desondanks steeds minder te vertrouwen: het aantal klachten lag in vijf jaar tijd nooit hoger. Klachten gaan over slecht gesloten verpakkingen, een stuk plastic in een zak salade, of een etiket in een foute taal.

Vorig jaar kwamen bij het FAVV elke dag meer dan zes klachten binnen van consumenten over onveilig voedsel. Het ging in totaal om ruim 2.200 klachten, of 400 meer dan in 2012. Nochtans benadrukt het FAVV dat het met de voedselveiligheid wel degelijk steeds beter gaat, een conclusie die het agentschap trekt uit de honderdduizenden controles die jaarlijks plaatsvinden in Belgische voedingsbedrijven. Volgens het FAVV heeft het stijgend aantal klachten te maken met de grotere bekendheid van het FAVV-meldpunt. “Wat positief is”, aldus woordvoerder Katrien Stragier. “Hoe meer meldingen van verdachte situaties, hoe makkelijker om grote problemen op het spoor te komen. Klachten van consumenten zijn voor ons een topprioriteit.”

“Sowieso is de argwaan tegenover de voedingsindustrie vandaag groot”, zegt Patrick Mullie, voedingsexpert van de Erasmushogeschool. “De consument gaat ervan uit dat producenten niet te vertrouwen zijn.” Die achterdocht werkt de sector zelf in de hand, zegt Mullie. “Voedingsbedrijven moeten eerlijker zijn. Op potten yoghurt zonder echt fruit staan nu grote aardbeien. Ongezonde ingrediënten worden klein vermeld. En de voedingsdriehoek, die de Vlaming gezonder moet doen eten, is zogezegd niets waard. Op den duur gaan mensen geloven dat het in de voedingsindustrie allemaal bandieten zijn die niets om gezondheid geven. Terwijl er, net omwille van de strenge regels en controles, eigenlijk weinig of geen bandieten zijn.” 

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via