nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.08.2017 FAVV over fipronil: geen overschrijding EU-norm

Uit de analyse van stalen die genomen werden bij 86 pluimveebedrijven, waaronder 48 legbedrijven die mogelijks fipronil gebruikten in hun stallen, blijkt vandaag opnieuw geen gevaar voor de volksgezondheid. Dat maakt het Voedselagentschap maandagnamiddag bekend. “In 21 bedrijven is fipronil in zeer lage concentraties aangetroffen. Het maximaal gehalte aan fipronil in de analyses bedraagt tot nu toe 0,092 mg/kg. Dit betekent dat het gehalte ver beneden de Europese grenswaarde blijft, die vastgelegd is op 0,72 mg/kg”, klinkt het. Zesentwintig legbedrijven werden al vrijgegeven, 22 andere blijven voorlopig geblokkeerd. Ook de overige 200 niet-verdachte legbedrijven worden uit voorzorg gecontroleerd.

Het Voedselagentschap legt uit dat het zowel legbedrijven als opfok- en vermeerderingsbedrijven preventief heeft geblokkeerd en bemonsterd. In totaal ging het om 86 bedrijven, waarvan 48 legbedrijven. Momenteel zijn er nog 51 bedrijven geblokkeerd, waarvan 22 legkipbedrijven. Gisteren waren dat er nog 57.

“In 21 bedrijven is fipronil in zeer lage concentraties aangetroffen. Het maximaal gehalte aan fipronil in de analyses bedraagt tot nu toe 0,092 mg/kg. Dit betekent dat het gehalte ver beneden de Europese grenswaarde die vastgelegd is op 0,72 mg/kg blijft”, klinkt het. “Tot op vandaag wijst geen enkele van de geanalyseerde monsters dus op een gevaar voor de volksgezondheid.”

In het VRT-journaal interpreteert toxicoloog Jan Tytgat (KULeuven) de cijfers echter anders. Hij hanteert een andere Europese norm, het maximale residulevel per dag voor fipronil dat volgens hem op 0,005 mg/kg ligt. "De Europese grenswaarde waarover het Voedselagentschap spreekt ligt meer dan 100 keer hoger", klonk het. "En als je de norm van 0,005 mg/kg hanteert, is het veiligheidsvenster een pak enger. Van de eieren met de hoogste besmettingsgraad mag een volwassen persoon van 50 kg dan maar 4 stuks maximaal eten, een kind van 25 kg zelfs maximaal 2."

Zesentwintig legbedrijven werden door het FAVV vrijgegeven omdat er geen besmetting kon aangetoond worden. Tweeëntwintig anderen blijven voorlopig geblokkeerd. Van twee bedrijven zijn nog niet alle analyse-uitslagen bekend. “We doen er alles aan om deze resultaten zo snel mogelijk te bekomen, maar we zijn daarvoor afhankelijk van externe laboratoria.”

Dat laatste blijkt de reden te zijn waarom het zo lang duurde voor FAVV de resultaten bekendmaakte. De analyses moesten gebeuren in Nederland, omdat er onvoldoende kennis aanwezig is om de testen uit te voeren in België. Federaal landbouwminister Denis Ducarme wil daar verandering in brengen. Bovenop deze bemonstering werd een extra monitoringsprogramma opgestart bij alle niet-verdachte legbedrijven. In totaal gaat het om 200 bedrijven. Ook zij worden uit voorzorg gecontroleerd.

BEMEFA, de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten, laat weten dat fipronil al drie jaar deel uitmaakt van hun monitoringplan. "We nemen 150 stalen per jaar waarop getest wordt op pesticides: fipronil maakt deel uit van de 500 pesticides die we laten analyseren. Tot op heden hebben we geen enkele overtreding gevonden in diervoeders", stelt directeur-generaal Yvan Dejaegher.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via