nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2018 FAVV stelt slachthuis Viande de Liège in gebreke

Het Luikse slachthuis Viande de Liège, een filiaal van de vleesverwerker Belgian Meat Partners, is door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in gebreke gesteld wegens tekortkomingen in de controle op de hygiëne. Het voedselagentschap heeft het bedrijf 15 dagen de tijd gegeven om zich weer in orde te stellen met de regelgeving. Gebeurt dat niet, dan verliest het zijn exploitatievergunning voor de uitsnijruimte. Viande de Liège zegt dat het om een probleem bij het controleorganisme gaat en dat de productie bij het slachthuis niet in gevaar komt.
 

Een consortium van Belgische investeerders, "Belgian Meat Partners", nam in maart de firma Derwa over en wijzigde de naam van de Luikse site in Viande de Liège. Volgens de krant L'Echo werden bij daarop volgende controles heel wat inbreuken vastgesteld. Het Federaal Voedselagentschap liet weten dat het ging om ‘problemen van beheer’, waaronder ook hygiënekwesties vallen. Er werden geen risico’ voor de consument vastgesteld.

"Het bedrijf heeft al de nodige rappels gekregen tijdens controles die ongunstig waren en soms verschillende jaren teruggaan", klinkt het bij het Voedselagentschap. "Het moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen tegenover de consument en zijn personeel." Door de beslissing van het FAVV verliest Viande de Liège wel zijn Belbeef-label, een kwaliteitslabel voor rundvlees dat door organisaties in de vleessector in het leven werd geroepen. Het label staat garant voor traceerbaarheid de traceerbaarheid van het vlees en de hygiëne. 

Supermarktketens Delhaize en Colruyt hebben al gezegd dat ze daarom geen vlees meer willen aankopen van het bedrijf. Delhaize is al op zoek naar een alternatieve leverancier.

Bron: Belga / De Tijd

Volg VILT ook via