nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2017 FAVV test ook vlees van legkippen op fipronil

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) test niet alleen eieren op de aanwezigheid van fipronil, maar ook het vlees van legkippen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad en bevestigt ook het FAVV. Eens een legkip uitgebroed is, wordt ze immers geslacht en bijvoorbeeld verkocht als soepkip. Het vlees van die kippen wordt ook verkocht in Afrika, vooral in Congo. Bij vleeskippen stelt het probleem zich niet, benadrukt het FAVV.

"Het is zo dat we bij de geblokkeerde legbedrijven waar kippen uitgebroed zijn, vragen om de kippen eerst te analyseren op fipronil vooraleer ze geslacht worden", verduidelijkt woordvoerster Katrien Beullens. "Daarna komen wij voor een officieel monster en bekijken we of ze vrijgegeven worden. Een kip met fipronil kan niet naar het slachthuis."

Vlees van legkippen komt niet in onze Belgische voedselketen terecht, maar wordt ingevroren en per boot naar Afrika gevoerd. Dat schrijft De Standaard, die sprak met Johan Van Bosch, algemeen secretaris van het nationaal verbond van de eierhandelaars. Het vlees gaat vooral naar Congo, maar ook naar Ghana, Gabon en Zuid-Afrika. Vanuit Congo wordt bovendien een deel geëxporteerd naar andere Afrikaanse landen.

Het probleem met fipronil stelt zich niet bij vleeskippen, benadrukt het FAVV nog. Die dieren worden reeds na enkele weken geslacht, nog voor ze bloedluizen en dus een behandeling met het middel zouden kunnen krijgen.

Intussen laat het FAVV nog weten dat de mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren niet aan bod kwam in het rapport van de Hoge Gezondheidsraad van juni 2016. Ze doet dat nadat Le Soir en de kranten van Sudpresse zaterdag schreven dat de Hoge Gezondheidsraad het Voedselagentschap reeds een jaar geleden op de hoogte gebracht had van de gevaren van het middel. "We hebben dat advies destijds behandeld. Het was interessant, maar het leerde ons niets bij en het wijzigde onze manier van werken niet", reageert een woordvoerder.

In het rapport waarschuwde de Hoge Gezondheidsraad niet alleen voor de negatieve effecten op het milieu, maar ook voor de gevolgen voor de mens. De onderzochte insecticiden, waaronder fipronil "veroorzaken neurotoxiciteit", klonk het. "Fipronil heeft vermoedelijk een negatieve invloed op het endocrien systeem (het hormoonstelsel, nvdr.). Het foetaal leven en de kindertijd zijn kritieke blootstellingsperiodes."

Over de mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren spreekt het rapport volgens FAVV dus niet. "We controleren wel degelijk de aanwezigheid van fipronil bij planten. De voorbije drie jaar hebben we 3.000 analyses uitgevoerd op groenten, kruiden, thee, honing ... 99,9 procent van de stalen was conform. Onze labotesten gebeuren op basis van een zeer complexe risicoanalyse, die een captatie van signalen omvat. Ten tijde van het rapport van het Hoge Gezondheidsraad waren er geen signalen dat we ook eieren moesten testen op fipronil."

Verschillende pesticides worden nu reeds gescreend, maar tot voor kort was fipronil daar niet bij. Het FAVV nam de voorbije drie jaar meer dan 1.600 staalnames van eieren om te controleren op resten van een vijftigtal pesticiden, insecticiden, fungiciden, enzovoort. 99,6 tot 99,8 procent van de stalen bleek in orde.

De woordvoerder van het FAVV zegt nog dat de controles bij pluimveebedrijven versterkt werden van zodra er fipronil aangetroffen werd in eieren. Die controles lopen nog en de laatste resultaten volgen binnenkort. 

Bron: Belga / De Standaard

Volg VILT ook via