nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2018 FAVV verspreidt flyers over Afrikaanse varkenspest

De opmars van de Afrikaanse varkenspest lijkt niet te stuiten. In Oost-Europa zijn intussen Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië Hongarije, Roemenië en Bulgarije getroffen. “Aangezien het virus niet alleen via everzwijnen verspreid wordt maar ook door transport, kan de varkenspest heel snel in onze contreien opduiken”, schrijft Boerenbond op zijn website, uitgerekend op de dag dat in de Ardennen twee besmette everzwijnen gevonden worden. Met drie flyers wil het FAVV de sector, de jagers en het brede publiek wijzen op het gevaar van de ziekte.

De Afrikaanse varkenspest verspreidt zich razendsnel in het oosten van Europa. In de eerste acht maanden van dit jaar werden in de EU al 4.800 gevallen van de virale ziekte gemeld: 3.800 gevallen bij everzwijnen en 1.000 haarden op kleine boerderijen en professionele varkensbedrijven. “Daarmee komt de teller nu al boven het aantal haarden dat in het volledige jaar 2017 geteld werd”, weet Boerenbond. “In 2017 waren er 4.100 besmettingen, waarvan 250 bij gedomesticeerde varkens.”

Een kleine maand geleden is de Afrikaanse varkenspest ook opgedoken in China. Intussen zijn er officieel zeven haarden gemeld in vijf provincies. Het feit dat de haarden honderden kilometers van elkaar verwijderd liggen, kan erop wijzen dat het virus wellicht al verder verspreid is. In China wordt het virus vooral via varkenstransport overgedragen. “In een poging om het virus onder controle te krijgen, heeft de Chinese overheid nu alle varkenstransporten in de getroffen provincies verboden”, klinkt het bij Boerenbond. “Hoewel de oorsprong van de epidemie nog niet duidelijk is, wordt met een beschuldigende vinger naar Rusland gewezen, daar zijn begrippen als bioveiligheid nog niet ingeburgerd.”

In de taskforce rond Afrikaanse varkenspest - die het Federaal Voesdelagentschap (FAVV) afgelopen voorjaar in het leven geroepen heeft - werd onderstreept dat we moeten voorkomen dat het virus ons land binnenkomt. “Een haard bij ons zou heel zware gevolgen hebben voor onze varkenshouderij, aangezien de export onmiddellijk in het gedrang komt”, klinkt het. Volgens het FAVV is er nood aan een grote sensibiliseringscampagne om iedereen die in de ‘besmette’ regio’s komt erop attent te maken dat zij het virus kunnen meebrengen naar ons land.

“Daarbij kijken we niet enkel naar toeristen en jagers van bij ons die er actief zijn, maar vooral ook naar de transportsector en naar werknemers die uit deze regio’s afkomstig zijn”, laat het FAVV weten. “Ze moeten het advies krijgen om sowieso geen varkensvlees mee te nemen vanuit deze gebieden en zeker geen voedsel zomaar weg te gooien. Een onachtzaamheid is snel gebeurd en de gevolgen zijn misschien niet te overzien.” Op het moment van publicatie was de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij twee everzwijnen in de provincie Luxemburg nog onbekend.

Het FAVV stelde daarom drie flyers samen: één voor veehouders, één voor jagers en één voor het grote publiek. Ze zijn beschikbaar in het Nederlands en Frans en worden momenteel ook vertaald in het Duits. Er worden verder nog soortgelijke brochures ontwikkeld voor andere doelgroepen en in andere talen. Boerenbond schaart zich achter de sensibiliseringsactie. “Wij roepen dan ook op om de flyers zo breed mogelijk te verspreiden”, aldus Boerenbond.

Bekijk de flyers over de Afrikaanse varkenspest hier. Je vindt ze halverwege de pagina, onder het titeltje 'publicaties'.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via