Federaal parket onderzoekt afpersing voedingsbedrijven

Verschillende voedingsbedrijven in binnen- en buitenland worden de voorbije weken afgeperst, melden meerdere kranten. Onder meer IJsboerke en Jules Destrooper kregen anonieme brieven met poeder toegestuurd. In de brieven wordt 300.000 euro geëist, en als de bedrijven daar voor 20 mei niet op ingaan, dreigen de afpersers hun voedingswaren te vergiftigen. Het federaal parket bevestigde aan Belg dat er een onderzoek loopt.
19 april 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:49
Lees meer over:

Verschillende voedingsbedrijven in binnen- en buitenland worden de voorbije weken afgeperst, melden meerdere kranten. Onder meer IJsboerke en Jules Destrooper kregen anonieme brieven met poeder toegestuurd. In de brieven wordt 300.000 euro geëist, en als de bedrijven daar voor 20 mei niet op ingaan, dreigen de afpersers hun voedingswaren te vergiftigen. Het federaal parket bevestigde aan Belg dat er een onderzoek loopt.

Zowel Belgische bedrijven als IJsboerke en Jules Destrooper als buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade), kregen de brief vanuit ons land toegestuurd, melden Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en De Standaard. De afpersers doen zich daarin voor als “zakenmannen” en dreigen ermee de voedingswaren van de bedrijven te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken, als de bedrijven voor 20 mei de 300.000 euro niet storten.

"Het klopt dat er vanuit België een aantal dreigbrieven zijn verstuurd naar bedrijven in heel West-Europa", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, aan Belga. "De daders eisen daarin 300.000 euro in bitcoins. Het onderzoek loopt." Verder commentaar over eventuele sporen naar mogelijke verdachten wil het federaal parket momenteel niet kwijt.

Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de voedingsproductie van de geviseerde bedrijven in gevaar zou zijn. Bij Jules Destrooper benadrukken ze dat er geen reden is tot paniek, maar er komt wel extra beveiliging. "We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze met veel liefde gebakken koekjes te garanderen", vertelt CEO Emmanuel Blomme. "De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt." De productiesite is enkel toegankelijk voor bevoegde medewerkers en er worden meerde keren per dag stalen genomen van de producten. Tevens is er camerabewaking op het terrein.

Bron: Het Nieuwsblad / Het Belang van Limburg / Belga

Beeld: Jules Destrooper

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek