nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2017 Feestelijke viering 20 jaar compostproef in Boutersem

De unieke gft-compostproef in Boutersem viert vandaag zijn 20-jarig bestaan met een proefveldrondgang die feestelijk en informatief omkaderd wordt. “Deze proef toont aan dat compost een zeer efficiënte manier is om het koolstofgehalte in je bodem te doen stijgen. Aangezien meer dan de helft van de Vlaamse landbouwbodems worstelt met een gebrek aan organische stof, kan dit niet genoeg onderstreept worden”, zegt Kristel Vandenbroek, coördinator van Vlaco vzw. Kringloopspecialist Vlaco is één van de partners achter de proef, naast Ecowerf, de Bodemkundige Dienst van België en de provincie Vlaams-Brabant die twee decennia geleden al vermoedde dat compost veel in zijn mars heeft.

Op een gangbaar bewerkte akker in Boutersem worden al 20 jaar verschillende dosissen gft-compost toegepast. De veldproef is volgens Vlaco “het compostparadepaardje van de Benelux”, en enig in zijn soort. De proef bestaat uit 12 behandelingen, aangelegd in vier herhalingen: een onbemeste controlebehandeling, een mineraal bemeste controlebehandeling, 3-jaarlijkse toediening van gft-compost in dosissen van 15, 30 of 45 ton per hectare, 2-jaarlijkse toediening van gft-compost (15, 30, 45 ton/ha) en onbemeste braakpercelen. Op het proefveld wordt een teeltrotatie van suikerbieten, wintertarwe, aardappelen en wortelen aangehouden.

“Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de toediening van compost ook gedeeltelijk de geadviseerde bemesting voor een landbouwperceel kan invullen. Er wordt immers géén opbrengstverlies vastgesteld en er wordt ook niet aan kwaliteit ingeboet. De stikstof en fosfor in de compost komt traag vrij, wat de gewassen, en dus de oogst, ten goede komt in de volgende teelten. Daarnaast geeft compost bij de normale standaarddosissen geen stikstofuitspoeling”, benadrukt Vlaco-coördinator Kristel Vandenbroek.

Door de verstrengde bemestingsnormen komt compost meer dan ooit in beeld als bodemverbeteraar die het organische stofgehalte op peil kan houden. Het vijfde mestactieplan bekijkt de fosforbalans van de landbouwers op bedrijfsniveau. Hierdoor kan compost in een meerjarig perspectief toegepast worden. Verder mag compost getransporteerd worden met verzenddocumenten waardoor de landbouwer zélf de compost mag afhalen bij de compostproducent, en niet per se een erkend mestvoerder hoeft in te schakelen. Tenslotte mag compost bijna het hele jaar door uitgereden worden, uitgezonderd in de periode tussen 16 november en 15 januari. In de winterperiode kan de compost wel op de kopakker opgeslagen worden.

De troeven van compost zijn veelzijdig: de bodemstructuur verbetert, de bodem houdt bij droogte meer vocht vast en het water infiltreert sneller na een regenbui, de bodem houdt voedingsstoffen langer vast en geeft ze langzamer vrij. Tijdens hevige regenbuien is de bodem ook beter bestand tegen erosie en verslemping, gevolgd door korstvorming. Al die troeven komen uit de verf op het proefveld in Boutersem waar al 20 jaar lang compost wordt toegediend. De compost is afkomstig van de site van afvalintercommunale Ecowerf in Leuven, en beschikt over het Vlaco-certificaat als kwaliteitsgarantie.

Meer weten? Surf naar www.vlaco.be of herlees de recente VILT-bijdragen over compost. In de rubriek 'Goed gevonden' zoomt ook VILT TeeVee in op de voordelen van compost.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Vlaco

Volg VILT ook via