FEVIA roept vakbonden op om sociaal overleg te starten

FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, roept vakbonden op de internationale competitiviteit van onze voedingssector niet verder in het gedrang te brengen. De federatie vreest dat de Belgische voedingsbedrijven de rekening zullen betalen voor de recente stakingen, zeker in de huidige hyperconcurrerende internationale context. “En dat terwijl net de voedingsindustrie zich reeds jaren een uiterst stabiele werkgever toont en welvaart creëert, ook en vooral voor kort geschoolde profielen”, aldus FEVIA.
26 november 2014  – Laatste update 14 september 2020 14:28

FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, roept vakbonden op de internationale competitiviteit van onze voedingssector niet verder in het gedrang te brengen. De federatie vreest dat de Belgische voedingsbedrijven de rekening zullen betalen voor de recente stakingen, zeker in de huidige hyperconcurrerende internationale context. “En dat terwijl net de voedingsindustrie zich reeds jaren een uiterst stabiele werkgever toont en welvaart creëert, ook en vooral voor kort geschoolde profielen”, aldus FEVIA.

“Het is de plicht van zowel werkgevers als werknemers om eerst op sociaal overleg in te zetten om de gezamenlijke uitdagingen aan te pakken alvorens tot acties over te gaan die onze competitiviteit schaden”, zo stelt Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. Zeker in de huidige context. “De Belgische voedingsbedrijven hebben het tot eind 2012 vrij goed gedaan, wat zich ook nu nog vertaalt in een stabiele werkgelegenheid, maar in 2013 zag de voedingsindustrie een vertraagde groei. De loonkostenhandicap van 21 procent ten opzichte van onze buurlanden, meer dan welke industriële tak ook, begint te wegen op de bedrijven van de voedingsindustrie.”

De voedingsindustrie kampte de voorbije jaren met een toenemende prijsdruk, die zich doorheen de volledige agrovoedingsketen laat voelen. Als schakel tussen de landbouw en de distributie ontsnapt ook de verwerkende voedingsindustrie niet aan deze tendens, wat zich uit in dalende marges voor de Belgische voedingsbedrijven. “De taart wordt met andere woorden kleiner en de uitdaging om onze competitiviteit op peil te houden door op innovatie in te zetten des te groter. Dit zijn de uitdagingen die zowel werknemers als werkgevers aanbelangen.” FEVIA doet dan ook een oproep aan de vakbonden om af te zien van verdere acties zoals het lam leggen van bedrijven met piketten. “Oplossingen worden niet op straat gevonden, maar rond de tafel tijdens overleg”, zo wordt besloten.

Beeld: Wikimedia Commons - MauritsVink

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek