nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.02.2018 Fipronil dwong 9 bedrijven tot tijdelijke werkloosheid

In augustus vorig jaar maakte minister van Werk Kris Peeters het voor bedrijven die getroffen werden door de fipronilcrisis mogelijk om tijdelijke werkloosheid door overmacht in te roepen. In de periode van augustus tot 5 december van vorig jaar hebben in totaal negen werkgevers een beroep gedaan op de maatregel, voor een totaal van 217 werknemers. Dat blijkt uit een antwoord van Peeters op een parlementaire vraag van Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

Toen de fipronilcrisis vorige zomer in alle hevigheid losbarstte en bedrijven werden geblokkeerd ontstond een acuut tekort aan grondstoffen in de voedingsindustrie en daardoor voor sommige bedrijven de tijdelijke onmogelijkheid om sommige werknemers tewerk te stellen. Minister van Werk Kris Peeters besliste daarom dat getroffen bedrijven tijdelijke werkloosheid door overmacht konden inroepen. De maatregel, die werd ingevoerd in augustus 2017, werd verlengd tot eind december 2017.

In de periode van augustus 2017 tot 5 december 2017 hebben negen werkgevers daarvan gebruikgemaakt, voor een totaal van 217 werknemers, zo laat Peeters nu weten. Het gaat om bedrijven in de provincies Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen. Daarnaast informeerde Kamerlid Leen Dierick ook naar analyses op eieren en de accreditaties van labo's die dat werk voor hun rekening kunnen nemen. Minister Peeters gaf Belac, de Belgische Accreditatieinstelling, de opdracht om een snelle procedure te gebruiken om de aanvragen te onderzoeken.

“Voor de fipronilcrisis was er door Belac slechts één laboratorium geaccrediteerd voor de bepaling van fipronil in voeding”, aldus Peeters. “Naar aanleiding van de fipronilcrisis hebben bijkomend vier andere instellingen de accreditatie voor fipronilbepaling in eieren en afgeleide producten aangevraagd en verkregen. Gezien de mogelijke impact op de veiligheid van de voedselketen werden op praktisch vlak de nodige maatregelen genomen om de accreditaties binnen een korte tijdspanne te kunnen verlenen, zonder daarbij toegevingen te doen met betrekking tot de accreditatievoorwaarden.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via