nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.11.2017 Fipronil laat gat achter in leghennenpopulatie

Toen enkele maanden geleden de fipronilcrisis in volle hevigheid losbarstte, kostte dat bijna twee miljoen leghennen de kop. Het gat dat die opruimingsacties nalieten in de leghennenpopulatie is groter dan de snelheid waarmee de stallen opnieuw kunnen worden opgevuld, en dus staan er nog steeds een dertigtal bedrijven volledig of gedeeltelijk leeg. “Je kan de kweekcyclus van opfokhennen nu eenmaal op geen enkele manier versnellen”, aldus Willy De Vloo, sectorverantwoordelijke van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders. 

Door de fipronilcrisis is het een stuk moeilijker geworden om nieuwe leghennen op te zetten. Daardoor zal het zeker nog tot volgend jaar duren voor alle legbedrijven weer op volle capaciteit draaien. Volgens cijfers van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders zijn bijna twee miljoen kippen vernietigd na het uitbarsten van het fipronilschandaal. Een dertigtal bedrijven staat nog altijd volledig of gedeeltelijk leeg. Zij wachten op nieuwe kippen, maar dat zal nog niet voor morgen zijn.

“Je kunt de kweekcyclus op geen enkele manier versnellen”, aldus Willy De Vloo, sectorverantwoordelijke van de organisatie. “De eieren moeten eerst drie weken in de broedkast. Daarna moeten we het kuiken zeker nog 17 weken opfokken. Het duurt dus in totaal tot 23 weken vooraleer leghennen tot volle productie overgaan. Wie geen leghennen had besteld voor de crisis moet wachten.” 

De schaarste aan leghennen is ook in de supermarkt te merken. “De prijs van de eieren staat momenteel op recordhoogte”, zegt Wouter Wytynck, adviseur van Boerenbond. “We betalen 4 cent meer per ei. Tot kerst verwacht ik dat de prijzen ongeveer een derde hoger zullen blijven dan normaal. Daarna volgt een kalmere periode in de verwerkingssector en dan zullen de stallen van de pluimveehouders ook stilaan opnieuw gevuld raken.”

Ook particulieren die thuis een nieuwe leghen in het kippenhok willen zetten, zullen geduld moeten uitoefenen. “Sowieso is het seizoen om een legkip te kopen al enkele weken afgelopen”, aldus nog De Vloo. “Bovendien wordt de volledige opfokcapaciteit nu gebruikt voor de bedrijven.” Wie een witte leghen in huis wil halen, maakt wel nog kans omdat die minder gegeerd zijn. Maar bruine, zwarte of grijze leghennen zijn dit jaar niet meer te koop.”  

Bron: Het Belang van Limburg / De Standaard

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via