nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.08.2017 Fipronil: Lotus-koekjes uit Belgische rekken gehaald

Koekjesproducent Lotus Bakeries heeft een aantal van zijn producten uit Belgische winkels laten halen. Volgens VTM Nieuws gebeurde dat bij Delhaize en Colruyt, en ook bij Lidl was dat het geval, bevestigt woordvoerder Isabelle Colbrandt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel: verder onderzoek moet uitwijzen of er effectief fipronil in de koekjes zit. Er komt geen terugroepactie voor consumenten en er is ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Lotus Bakeries bevestigt het nieuws.

Zaterdag raakte bekend dat een aantal loten frangipanekoekjes van Lotus in Frankrijk uit de rekken werden gehaald. De koekjes waren opgedoken op een lijst van het Franse ministerie van Landbouw met producten die sporen van fipronil bevatten. Volgens kwaliteitsdirecteur bij Lotus William Du Pré ging het om "enkele kartonnetjes" en was er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Nu worden er ook Lotus-producten uit de Belgische winkelrekken gehaald. Bij Lidl gaat het om een bepaald lot madeleine-koekjes van het huismerk, die in een Lotus-fabriek in ons land geproduceerd worden. Volgens woordvoerster Isabelle Colbrandt vroeg de producent zaterdag om een bepaald lot voorlopig aan de kant te zetten. Onderzoek moet nu uitwijzen of de madeleines effectief fipronil bevatten, als dat niet zo is komen ze terug in de winkelrekken. "Daarvoor wachten we nu op meer informatie van de producent zelf", zegt Colbrandt.

Bij Colruyt gaat het volgens woordvoerder Hanne Poppe over specifieke lotnummers van Lotus-frangipanekoekjes, zebrawafeltjes en madeleines. De winkelketen kreeg afgelopen weekend bericht van Lotus Bakeries en haalde de betrokken producten maandagochtend voor openingsuren uit de rekken. Ook hier gaat het om een preventieve maatregel en kunnen de dozen terug in de winkelrekken geplaatst worden als blijkt dat ze toch geen fipronil zouden bevatten. Colruyt kreeg daarnaast ook bericht van de leverancier van de madeleinekoekjes van het huismerk, waarvan ook enkele specifieke lotnummers preventief uit de rekken werden gehaald.

Volgens VTM Nieuws werden ook bij Delhaize producten van Lotus uit de rekken gehaald. Daar gaat het om zeven soorten koekjes: voorlopig worden zebrakoekjes, madeleines en de frangipanewafels, zowel de grote als de kleine exemplaren, niet verkocht. Daarnaast haalt de winkelketen ook zijn eigen madeleines van het huismerk uit de rekken.

Intussen heeft Lotus Bakeries het nieuws bevestigd in een persbericht. Het gaat om "een beperkt aantal loten" Amico, Madeleine, Zebra en mini-frangipane. Het fipronil-gehalte ligt volgens de producent "net boven de Europese conformiteitsdrempel, maar ver beneden de veiligheidsdrempel. Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid en dus ook geen reden tot bezorgdheid in geval van consumptie", klinkt het.

Het Voedselagentschap is op de hoogte van de zaak, al kwam het initiatief om producten uit de rekken te laten halen wel van Lotus zelf. Volgens FAVV-woordvoerder Katrien Stragier heeft het agentschap zaterdag wel meer informatie gevraagd aan de koekjesproducent nadat was uitgelekt dat er producten in Frankrijk uit de rekken werden gehaald.  

Bron: Belga

Beeld: Lotus Bakeries

Volg VILT ook via