Flanders' FOOD ondertekent clusterpact

Afgelopen vrijdag ondertekende Flanders’ FOOD het clusterpact ‘speerpuntcluster agrifood 2018’ op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. In het pact leggen de Vlaamse overheid en Flanders’ FOOD hun inspanningen inzake innovatie en competitiviteit voor de voedingssector vast. De clusters hebben als eerste en belangrijkste taak om de juiste mensen, bedrijven en organisaties samen te brengen. “De cluster is echt geslaagd wanneer bedrijven verdergaan met resultaten van de projecten en er een koppeling gebeurt naar de universiteiten”, aldus minister voor werk, economie en innovatie Philippe Muyters.
23 april 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45

Afgelopen vrijdag ondertekende Flanders’ FOOD het clusterpact ‘speerpuntcluster agrifood 2018’ op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. In het pact leggen de Vlaamse overheid en Flanders’ FOOD hun inspanningen inzake innovatie en competitiviteit voor de voedingssector vast. De clusters hebben als eerste en belangrijkste taak om de juiste mensen, bedrijven en organisaties samen te brengen. “De cluster is echt geslaagd wanneer bedrijven verdergaan met resultaten van de projecten en er een koppeling gebeurt naar de universiteiten”, aldus minister voor werk, economie en innovatie Philippe Muyters.

In 2016 keurde de Vlaamse regering het besluit goed waarin de steun geregeld wordt voor innovatieclusters in Vlaanderen. Met het clusterbeleid wil de Vlaamse overheid het onbenut economisch potentieel van Vlaamse ondernemingen ontsluiten en een competitiviteitsverhoging realiseren bij die ondernemingen. De zogenaamde ‘speerpuntclusters’ sluiten aan bij belangrijke strategische domeinen voor Vlaanderen en zijn grootschalige initiatieven die voor tien jaar financiering krijgen om hun werking uit te bouwen. Zo zijn er speerpuntclusters voor de materiaalsector, de energiesector, de logistieke sector, de chemie- en kunststofsector en de agrovoedingssector.

De focus van de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie is het on(der)benut economisch potentieel van de agrovoedingsbedrijven naar boven halen. De speerpuntcluster blijft KMO’s ondersteunen om samen te innoveren rond gemeenschappelijke thema’s, maar zet ook in op internationale samenwerking en (industrieel gericht) strategisch basisonderzoek. Voor Flanders’ FOOD, de centrale spil binnen de cluster, staat samenwerking met alle actoren dan ook centraal om via innovatie de competitiviteit van de sector te stimuleren.

“Flanders’ FOOD wil de facilitator zijn van samenwerking in alle mogelijke vormen. We willen voedingsbedrijven helpen om elkaar te versterken binnen het ecosysteem rond de agrovoedingsindustrie. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met Vlaamse kennisinstellingen maar ook met innovatiepartners uit andere sectoren, zoals de primaire sector, de machinebouw, de gezondheidssector of producenten van verpakkingen. Flanders’ FOOD zal met andere woorden nog meer de krachten bundelen voor voedingsbedrijven,” zegt Inge Arents, algemeen directeur bij Flanders’ FOOD.

Die visie vertaalt zich in vier doelstellingen, twee kennis gedreven doelstellingen en twee business gedreven doelstellingen. Flanders’ FOOD zal ten eerste blijven inzetten op acties om kmo’s en minder R&D intensieve bedrijven toegang te geven tot kennis. Daarnaast zal het innovatieplatform, op expliciete vraag van een aantal, meer R&D-intensieve bedrijven, ook meer focussen op de lange termijn. Daarnaast zal Flanders’ FOOD bedrijven ondersteunen in hun productinnovaties en - lanceringen (via piloottesten, consultancy, enz.) en stimuleren om over het muurtje te kijken naar andere sectoren en over de grenzen heen.

Met de ondertekening van het clusterpact engageert de Vlaamse overheid zich om de steun voor de innovatietaken van Flanders’ FOOD voort te zetten. Flanders’ FOOD verbindt zich er op zijn beurt toe om voedingsbedrijven uit te dagen om via innovatie de stap te zetten naar de voedingsfabriek van de toekomst. Hierbij zijn industrie 4.0 en circulaire economie, zoals vastgelegd in de visie 2050 van de Vlaamse overheid, belangrijke elementen. “De voedingsindustrie is niet alleen een belangrijke economische speler in Vlaanderen, ook op het vlak van innovatie heeft de sector de voorbije jaren grote stappen gezet. Met de ondersteuning van deze speerpuntcluster bundelen we de innovatieve kracht van onze bedrijven en kenniscentra om de competitiviteit van de voedingssector nog te versterken en onze plaats aan de wereldtop te verankeren”, stelt Muyters.
 

Beeld: Flanders' FOOD

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek